Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Honderd Nissans LEAF voor deelautoproject Terschelling

Honderd Nissans LEAF voor deelautoproject Terschelling

Sinds een week rijden vijfenzestig Nissans LEAF op Terschelling rond voor het grootste elektrische deelautoproject dat ooit op een eiland heeft plaatsgevonden. Het aantal Nissans LEAF zal nog groeien tot honderd.

De elektrische auto’s zijn in principe alleen bedoeld voor bewoners van het Waddeneiland. 

Het unieke duurzaamheidsproject is opgezet door Schylge-E-auto, in samenwerking met de provincie Friesland, de samenwerkende Waddeneilanden en de gemeente Terschelling. De inzet van de elektrische auto’s is onderdeel van een breed opgezet duurzaamheidsprogramma voor het waddengebied, dat al in 2007 is ingezet. 

Het doel van Schylge-E-auto is om het eiland duurzamer, mooier en schoner te maken, terwijl inwoners en toeristen zich onveranderd snel en gemakkelijk kunnen verplaatsen. De circa achtenveertighonderd eilandbewoners krijgen de beschikking over honderd Nissans LEAF, die zij met elkaar delen. Iedereen die zich aanmeldt, kan door middel van een pasje of een speciale app gebruikmaken van de auto’s. Het is voor het eerst dat de complete bevolking van een eiland kan gebruikmaken van een ‘eigen’ vloot elektrische auto’s. 

Op Terschelling – een eiland met een oppervlakte van achtentachtig vierkante kilometer en een vijftien kilometer lange hoofdweg – rijden circa tweeduizend personenauto’s, die gemiddeld slechts dertig uur per jaar worden gebruikt. ‘Een deelauto die negentien eurocent exclusief btw per minuut kost, is dus aanzienlijk voordeliger dan het bezit van een auto. Bovendien blijkt uit onderzoek dat zeventien procent van alle autobezitters op Terschelling bereid is zijn auto weg te doen’, benadrukt initiatiefnemer Hans Werner. ‘Dat komt neer op ongeveer driehonderdveertig auto’s.’ 

Om het gebruik van de Nissan LEAF op Terschelling extra aantrekkelijk te maken, worden extra oplaadpunten gerealiseerd. Indien beschikbaar, kunnen ook toeristen een Nissan LEAF reserveren via Rederij Doeksen.

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
Goldbeck Solar Nederland zoekt:

Service Monteur(s)

Goldbeck Solar Nederland zoekt service monteur(s)
Fulltime • Nederland
kWh People zoekt:

Planoloog

kWh People zoekt voor een opdrachtgever een planoloog.
Fulltime • Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!