logo
wvhj2023
hero-image
9 november 2021

ACM trekt leveringsvergunning Enstroga in, klanten verdeeld over andere energieleveranciers

De Autoriteit Consument & Markt trekt de leveringsvergunning van Enstroga in. Het energiebedrijf mag vanaf 12 november geen gas en elektriciteit meer leveren aan klanten. Alle bestaande contracten stoppen die dag.

Alle klanten van Enstroga blijven gas en elektriciteit ontvangen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat ze worden verdeeld over de andere energieleveranciers en een nieuw contract krijgen van het bedrijf waar ze zijn ingedeeld. 

Leveringszekerheid
Afgelopen maand kreeg het bedrijf nog een dwangsom opgelegd van de ACM voor het beëindigen van de levering van stroom en gas bij klanten die niet akkoord waren gegaan met een prijsverhoging.

De ACM maande het bedrijf de contracten met klanten niet te beëindigen en door te gaan met de levering van energie. Enstroga heeft de ACM gemeld dat het hieraan niet kan voldoen en dat het bedrijf door de gestegen energieprijzen niet langer in staat is om op een betrouwbare manier energie te leveren. Daarom heeft Enstroga de ACM gevraagd de leveringsvergunning in te trekken. Omdat de ACM ook van oordeel is dat de leveringszekerheid voor klanten van Enstroga in gevaar komt, heeft de autoriteit besloten de vergunning in te trekken.

Minder dan 500 klanten
Enstroga heeft in Nederland minder dan 500 klanten. Op de eigen website meldt het bedrijf: ‘We wilden als nieuwe, virtuele leverancier op de Nederlandse markt graag de strijd aangaan met de gevestigde bedrijven. Met behulp van geavanceerde systemen en volledig geautomatiseerde processen wilden we de kosten zo laag mogelijk houden, om vervolgens zo goedkoop mogelijk energie te kunnen leveren. Sinds de zomer van 2020 leverde ENSTROGA energie aan klanten in Nederland. De beginperiode stond in het teken van het verkennen en testen van de markt en de processen en het opbouwen en verbeteren van onze systemen. Het doel was eind dit jaar klant nummer 1.000 te verwelkomen, maar helaas heeft dit niet zo mogen zijn. Het was onder de huidige marktomstandigheden in de Nederlandse energiemarkt niet mogelijk om hier als klein bedrijf mee verder te gaan.’

Enstroga stelde de beslissing niet lichtzinnig te hebben genomen. ‘Maar de recente ontwikkelingen lieten ons geen andere keuze.’ Onlangs werd ook al de vergunning van Welkom Energie ingetrokken, waarna het bedrijf failliet werd verklaard.

Restverdeling
Alle klanten van Enstroga worden volgens de zogenoemde ‘restverdeling’ verdeeld over alle andere energieleveranciers. Het doel van deze regeling is te zorgen dat alle klanten van Enstroga elektriciteit en gas blijven ontvangen. Daarom worden naast alle circa 150 klanten die nu nog als klant geregistreerd staan ook de circa 300 klanten waarvan Enstroga de levering onlangs heeft stopgezet en die zelf nog geen contract hebben gesloten met een nieuwe leverancier, hierbij meegenomen. 

Omdat Enstroga de levering bij deze klanten ten onrechte heeft beëindigd, vallen zij ook onder de regeling. Al deze klanten krijgen vanzelf bericht van hun nieuwe leverancier. In de tussentijd blijven zij energie ontvangen van Enstroga. Klanten kunnen vervolgens zelf bepalen of zij bij hun nieuwe leverancier blijven of – na een opzegtermijn van maximaal 30 dagen – willen overstappen naar een andere leverancier.

Geld tegoed
Enstroga heeft toegezegd dat alle klanten nog een eindafrekening krijgen van het bedrijf, zodat duidelijk is of een klant nog geld tegoed heeft of nog moet bijbetalen voor geleverde energie. Het is nog niet bekend of Enstroga in staat is klanten die nog geld tegoed hebben, omdat zij bijvoorbeeld meer vooruit hebben betaald dan zij hebben verbruikt, of nog een welkomstbonus of cashback tegoed hebben, geheel of gedeeltelijk kan uitbetalen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten