Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Hoge gasprijs brengt Welkom Energie in financiële problemen: ACM trekt vergunning in, Eneco neemt klanten over
© JP | Dreamstime.com

Hoge gasprijs brengt Welkom Energie in financiële problemen: ACM trekt vergunning in, Eneco neemt klanten over

Energiebedrijf Welkom Energie is door de hoge gasprijzen in financiële problemen gekomen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt de vergunning van het bedrijf in en de 90.000 klanten gaan naar Eneco.

Welkom Energie heeft bij de ACM aangegeven niet meer aan de vergunningsvoorwaarden te kunnen voldoen. De website van het bedrijf is inmiddels onbereikbaar en bevat de mededeling ‘Wij doen even onderhoud. Straks weer terug.’

90.000 klanten
Het intrekken van de leveringsvergunning door de ACM betekent dat Welkom Energie vanaf 1 november 2021 geen gas en elektriciteit meer mag leveren aan zijn 90.000 klanten en dat alle bestaande contracten en voorwaarden worden beëindigd. Klanten van Welkom Energie krijgen deze week bericht van Eneco, dat half oktober al aan de ACM had gemeld de klanten van Welkom Energie over te willen nemen. 

Het nieuwe contract bij Eneco gaat op 1 november 2021 in. Voor klanten geldt nu tot 1 december 2021 een overgangsperiode waarin zij hun contract niet kunnen stoppen of opzeggen. Daarna staat het klanten vrij om klant te blijven bij Eneco of alsnog over te stappen naar een andere leverancier.

Winter 
‘Voor Welkom Energie was duidelijk dat aankomende winter de leveringszekerheid niet meer kon worden gegarandeerd’, licht Eneco toe. ‘De vorige winter was kouder dan normaal, waardoor Welkom Energie meer verbruik heeft moeten voorfinancieren dan gepland. De onverwacht explosief stijgende energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat Welkom Energie niet voldoende kapitaal heeft om de komende winter het verbruik voor te financieren.’

Financiële gevolgen
Het intrekken van de vergunning heeft geen gevolgen voor de levering van gas en elektriciteit aan klanten van Welkom Energie, maar kan wel financiële gevolgen hebben. Klanten krijgen van Eneco namelijk een nieuw contract op basis van de huidige – en dus vrijwel zeker hogere – energieprijzen.

Het feit dat Welkom Energie in financiële problemen zit, kan ook gevolgen hebben voor klanten die nog geld tegoed hebben van het bedrijf. Als zij bijvoorbeeld een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald of nog een welkomstbonus of cashback tegoed hebben, zullen zij dit geld mogelijk niet ontvangen. Welkom Energie heeft wel toegezegd dat alle klanten een eindafrekening krijgen van het bedrijf, zodat het voor de consument in elk geval duidelijk is of hij nog geld tegoed heeft van Welkom Energie, of nog moet bijbetalen.

Update 29 oktober 2021: de rechtbank Midden-Nederland heeft het faillissement van Welkom Energie uitgesproken. De rechter heeft Sjakko van Raaijen van Okkerse & Schop Advocaten als curator aangesteld.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Weesp
G2 Energy zoekt:

Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Uddel en/of Zutphen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!