logo
wvhj2023
© Engie
© Engie
5 november 2021

Vlaanderen: komend jaar 25,2 miljoen euro subsidie voor zonnepanelen bij bedrijven

Vlaanderen stelt ook komend kalenderjaar subsidie beschikbaar voor de uitrol van zonnepanelen bij bedrijven. In totaal is 25,2 miljoen euro aan premies beschikbaar, verdeeld over minimaal 3 calls groene stroom.

Dat blijkt uit de ontwerpbegroting 2022 die de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir naar het Vlaams Parlement heeft gestuurd.

Goedkeuren
Het Vlaams Parlement moet de begroting goedkeuren voor het begin van 2022. Daarom is er een strikte timing uitgewerkt om de begroting te behandelen. In november en december wordt de begroting door verschillende commissies besproken, zodat het Vlaams Parlement voor het einde van het kalenderjaar over de begroting kan stemmen.

Nieuw ondersteuningssysteem
Vlaanderen introduceerde dit kalenderjaar een nieuw ondersteuningssysteem voor de uitrol van kleine windturbines tot 300 kilowatt en middelgrote zonnestroomprojecten van 40 kilowatt tot 2 megawatt. Er is in deze calls ook een apart budget voor drijvende zonnepanelen en zonnepanelen op marginale gronden.

In de eerste ronde werd daarbij subsidie toegekend aan 25,5 megawatt pv-projecten. De uitkomsten van de tweede call zijn nog niet bekend.

3 oproepen
Minister Demir meldt in de ontwerpbegroting dat komend kalenderjaar minstens 3 nieuwe projectoproepen gelanceerd worden voor een totaalbudget van 25,2 miljoen euro. De financiering van de call verloopt via het Energiefonds.

In 2022 zullen verder 2 nieuwe calls groene warmte worden georganiseerd en zal een nieuwe projectoproep duurzame renovatie van gebouwen in de publieke sector worden gelanceerd. Deze calls kunnen rekenen op een verhoogd budget van 35 miljoen euro wegens bijkomende financiering van 19,6 miljoen euro uit de Vlaamse relancemiddelen en de inzet van 5,7 miljoen euro compensaties uit de Herstelbijstand voor cohesie en de regio's van Europa (REACT-EU).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten