Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
China: genoeg energie deze winter, klimaatdoelen niet in gevaar
© Butenkow | Dreamstime.com

China: genoeg energie deze winter, klimaatdoelen niet in gevaar

China zal deze winter de binnenlandse energievoorziening veiligstellen en ervoor zorgen dat zijn doelstellingen voor klimaatverandering worden gehaald. Dat heeft een overheidsfunctionaris verklaard tegen Reuters.

In de afgelopen weken werd duidelijk dat sommige provincies in China kampen met de ergste energiecrisis in jaren en zowel burgers als bedrijven op rantsoen hebben gezet. Dat brengt onder meer de productie van zonnepanelen in gevaar, omdat fabrieken gedwongen worden de productie op te schorten vanwege de stroomrantsoenering. Dat zou volgens sommige analisten tot begin volgend jaar kunnen duren.

Productie stil
‘China's energievoorziening voor deze winter en volgend voorjaar is gegarandeerd’, stelde Zhao Chenxin, een ambtenaar van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming, op een persconferentie waar persbureau Reuters bij aanwezig was. Daarbij zal China volgens Chenxin ook voldoen aan langetermijnklimaatdoelstellingen voor 2030 en de gewenste CO2-neutraliteit tegen 2060.

Chenxin stelt dat de regering lokale overheden zal verbieden kolenmijnen zonder toestemming te sluiten en er bij de gesloten kolenmijnen in de belangrijkste mijncentra van China – Shanxi, Binnen-Mongolië en Shaanxi – op zal aandringen om hun problemen op te lossen en de productie zo snel mogelijk te hervatten. Hevige overstromingen hebben onlangs een aantal mijnen gedwongen de productie stil te leggen.

976 kolenmijnen
China heeft zo’n 976 kolenmijnen beoordeeld en 153 daarvan goedkeuring gegeven voor uitbreiding, wat een steenkoolproductie van 55 miljoen ton in het vierde kwartaal kan opleveren. Dat meldt Sun Qingguo, functionaris van de National Mine Safety Administration, aan Reuters. De dagelijkse kolenproductie zou het hoogste niveau sinds februari hebben bereikt met meer dan 11,2 miljoen ton.

Qingguo benadrukt daarbij dat de verhoging van de productie de veiligheidsnormen in de vaak ongeval-gevoelige kolenmijnsector niet in gevaar zal brengen.

1.000 gigawatt
Een functionaris van het State Grid, Li Ming, stelt te verwachten dat de maximale stroombelasting van China deze winter 1.000 gigawatt zou bereiken, ruim boven het vorige winterrecord van 970 gigawatt en 948 gigawatt deze zomer.

Zo’n 17 door State Grid beheerde regio's in China hebben sinds september het stroomverbruik verlaagd.

Prijzen 20 procent omhoog
De regering in Peking heeft deze week aangekondigd dat ze de energieprijzen voor industrieën met een hoge energie-intensiteit met meer dan 20 procent zal laten stijgen ten opzichte van het basisniveau.

Ook worden lokale overheden opdragen de lijst van dergelijke bedrijven te publiceren en elke illegale stroomvoorziening aan banden te leggen.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Solar AC Engineer

Fulltime (40 uur) - Brabant
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Zonneparken

Fulltime (40 uur) - Zuid Holland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!