logo
wvhj2023
© Dutchscenery | Dreamstime.com
© Dutchscenery | Dreamstime.com
13 oktober 2021

6 op de 10 Nederlanders is bezorgd over klimaatverandering

70 procent van de Nederlanders ziet mensen (deels) als oorzaak van klimaatverandering en 6 op de 10 hebben zorgen over de huidige toestand van het klimaat. Dat blijkt uit de Publieksmonitor Klimaat en Energie.

In het tweejaarlijks klimaatonderzoek worden Nederlanders ondervraagd naar hun kennis, houding en gedrag over het klimaat. De peiling is uitgevoerd door Motivaction International in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In totaal deden 2.452 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 80 mee aan het onderzoek.

Verantwoordelijkheid
70 procent van de Nederlanders ziet mensen (deels) als oorzaak van klimaatverandering en 6 op de 10 hebben zorgen over de huidige toestand van het klimaat.

De verantwoordelijkheid voor het tegengaan van klimaatverandering ligt volgens Nederlanders met name bij grote bedrijven (70 procent) en de overheid (66 procent). Nederlanders wijzen zichzelf als minst verantwoordelijk aan voor het tegengaan van klimaatverandering, te weten voor 31 procent. 41 procent van de ondervraagden voelt zich verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2 en 25 procent niet.

Toegenomen investeringen
Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten vaker investeren in verduurzaming. Onderstaande tabel laat het aantal Nederlanders zien dat in 2019 en in 2021 aangeeft te hebben geïnvesteerd.

Maatregel

2019

2021

Led-lampen

86 procent

89 procent

Isolatieglas

54 procent

58 procent

Spouwmuurisolatie

38 procent

41 procent

Zonnepanelen

19 procent

27 procent

Radiatorfolie

22 procent

26 procent

Motivatie achterblijvers daalt
De onderzoekers hebben aan Nederlanders die klimaatvriendelijke maatregelen nog niet (volledig) hebben genomen of die bepaalde klimaatvriendelijke gedragingen nog niet (volledig) uitvoeren, gevraagd naar hun motivatie om deze uit te gaan voeren.

In vergelijking met 2019 is de motivatie voor een aantal gedragsopties gedaald, waaronder het nemen van een warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie of dakisolatie. Een logische verklaring hiervoor is dat naarmate meer gemotiveerde mensen dit gedrag gaan uitvoeren, de groep die achterblijft juist uit relatief veel ongemotiveerden zal bestaan.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten