logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
3 september 2021

Stroomnet Gelderland en Flevoland vol: TenneT meldt congestie bij alle 150-kilovolt-stations

TenneT meldt bij alle elektriciteitsstations van 150 kilovolt in Flevoland en Gelderland met congestie te kampen. Alle transportcapaciteit is vergeven en TenneT start congestieonderzoek omdat het stroomnet vol is.

TenneT wijt de congestie aan de snelle groei van de energieproductie van windmolens en zonnepanelen in het eigen stroomnet en dat van de regionale netbeheerder Liander.

5.600 megawatt
In Flevoland en Gelderland is het totale gecontracteerde transportvermogen circa 5.600 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen - stations Lelystad, Dodewaard, Doetinchem - bedraagt circa 3.350 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

3 tot 7 jaar
De structurele oplossing bestaat uit het opsplitsen van het vermaasde 150-kilovolt-stroomnet Flevoland-Gelderland-Utrecht in minimaal 4 netdelen met een eigen koppeling met het 380-kilovolt-net, het verhogen van de 150-380-kilovolt-transformatiecapaciteit en het mogelijk verzwaren van de 150-kilovolt-verbindingen. De verhoging van de transformatiecapaciteiten zal gefaseerd afgerond worden in de periode 2026-2029.

De verwachte uitbreiding vindt fasegewijs plaats en gaat naar verwachting tussen de 3 en 7 jaar duren. TenneT investeert naar verwachting  450 miljoen euro op weg naar 2030.

Congestie
TenneT is nu een congestieonderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het kunnen toepassen van congestiemanagement in de Flevopolder in Flevoland en Gelderland. Wanneer op het elektriciteitsnet structurele knelpunten ontstaan, is de netbeheerder verplicht op basis van wet- en regelgeving een formeel onderzoek te starten naar de mogelijkheden om congestiemanagement toe te passen. Deze op de elektriciteitsmarkt gebaseerde werkwijze om meer ruimte op het net te creëren en tegelijkertijd overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen, wordt in Nederland echter nog nauwelijks toegepast.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten