Solar Magazine - Stroomnet Gelderland en Flevoland vol: TenneT meldt congestie bij alle 150-kilovolt-stations
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stroomnet Gelderland en Flevoland vol: TenneT meldt congestie bij alle 150-kilovolt-stations
© TenneT

Stroomnet Gelderland en Flevoland vol: TenneT meldt congestie bij alle 150-kilovolt-stations

TenneT meldt bij alle elektriciteitsstations van 150 kilovolt in Flevoland en Gelderland met congestie te kampen. Alle transportcapaciteit is vergeven en TenneT start congestieonderzoek omdat het stroomnet vol is.

TenneT wijt de congestie aan de snelle groei van de energieproductie van windmolens en zonnepanelen in het eigen stroomnet en dat van de regionale netbeheerder Liander.

5.600 megawatt
In Flevoland en Gelderland is het totale gecontracteerde transportvermogen circa 5.600 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen - stations Lelystad, Dodewaard, Doetinchem - bedraagt circa 3.350 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

3 tot 7 jaar
De structurele oplossing bestaat uit het opsplitsen van het vermaasde 150-kilovolt-stroomnet Flevoland-Gelderland-Utrecht in minimaal 4 netdelen met een eigen koppeling met het 380-kilovolt-net, het verhogen van de 150-380-kilovolt-transformatiecapaciteit en het mogelijk verzwaren van de 150-kilovolt-verbindingen. De verhoging van de transformatiecapaciteiten zal gefaseerd afgerond worden in de periode 2026-2029.

De verwachte uitbreiding vindt fasegewijs plaats en gaat naar verwachting tussen de 3 en 7 jaar duren. TenneT investeert naar verwachting  450 miljoen euro op weg naar 2030.

Congestie
TenneT is nu een congestieonderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het kunnen toepassen van congestiemanagement in de Flevopolder in Flevoland en Gelderland. Wanneer op het elektriciteitsnet structurele knelpunten ontstaan, is de netbeheerder verplicht op basis van wet- en regelgeving een formeel onderzoek te starten naar de mogelijkheden om congestiemanagement toe te passen. Deze op de elektriciteitsmarkt gebaseerde werkwijze om meer ruimte op het net te creëren en tegelijkertijd overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen, wordt in Nederland echter nog nauwelijks toegepast.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
Janszon BV zoekt:

Business Ontwikkelaar Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

EPC Manager

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!