Solar Magazine - Belastingplan 2022: dubbele belasting bij energieopslag verdwijnt definitief per 1 januari
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Belastingplan 2022: dubbele belasting bij energieopslag verdwijnt definitief per 1 januari
© Digikhmer | Dreamstime.com

Belastingplan 2022: dubbele belasting bij energieopslag verdwijnt definitief per 1 januari

Het kabinet heeft op Prinsjesdag bevestigd dat de dubbele heffing van energiebelasting bij energieopslag per 1 januari definitief stopt. In het Belastingplan 2022 staat dat hiertoe een wet gewijzigd wordt.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën stelde afgelopen april al de dubbele energiebelasting bij energieopslag achter een zelfstandige grootverbruikersaansluiting weg te willen nemen per 1 januari 2022.

Voorwaarden
In het Belastingplan 2022 stelt het kabinet nu voor om de levering van elektriciteit aan een energieopslagsysteem onder voorwaarden niet aan te merken als een belaste levering voor de energiebelasting.

Via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) zullen voorwaarden en beperkingen worden gesteld met betrekking tot de exploitant van het energieopslagsysteem. Zo moet onder meer geregeld worden dat de maatregel enkel voor grootverbruikers van toepassing is. In het Belastingplan 2022 staat hierover het volgende: ‘Voor afnemers met een kleinverbruikaansluiting die elektriciteit invoeden, geldt dat de energiebelasting op grond van de salderingsregeling wordt geheven over het positieve saldo van de via die aansluiting geleverde elektriciteit minus de via die aansluiting ingevoede elektriciteit, waardoor geen sprake zal zijn van dubbele heffing.’

Schema heffing energiebelasting
Onderstaand schema toont de huidige dubbele heffing van energiebelasting voor grootverbruikers bij energieopslag.

Door de voorgestelde wetswijziging wordt de eerste levering in het schema niet aangemerkt als een belaste levering voor de energiebelasting. ‘Hiertoe wordt een bestaande bepaling om dubbele heffing van energiebelasting te voorkomen per 1 januari 2022 uitgebreid’, is te lezen in het Belastingplan 2022. ‘Deze bepaling zorgt er nu voor dat een levering aan een organisatorische eenheid die zich bezighoudt met het leveren van aardgas of elektriciteit, of een levering aan een verbruiker die op zijn beurt de geleverde elektriciteit doorlevert aan een andere verbruiker niet als belaste levering voor de energiebelasting wordt aangemerkt. Ook in die gevallen geldt dat de elektriciteit uiteindelijk aan een andere verbruiker verderop in de keten wordt geleverd en op dat moment wordt belast.’

Motie Van der Lee na 3 jaar uitgevoerd
Door dubbele energiebelasting per 1 januari 2022 af te schaffen, wordt na 3 jaar eindelijk invulling aan een motie gegeven. De Tweede Kamer nam al in november 2018 een motie van Tom van der Lee van GroenLinks aan om de dubbele energiebelasting bij het opslaan van stroom in energieopslagsystemen op te heffen. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën meldde in de zomer van 2019 de dubbele energiebelasting bij het opslaan van stroom in batterijopslagsystemen per 2021 op te willen lossen door een wijziging van de wetgeving.

1 jaar later, in de zomer van 2020, meldde staatssecretaris Vijlbrief dat de problematiek van de dubbele energiebelasting bij energieopslag toch niet per 2021 werd opgelost, omdat er nog geen oplossingsrichting gevonden was.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!