Solar Magazine - Dubbele belasting energieopslag voor grootverbruikers geschrapt per 1 januari 2022
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Dubbele belasting energieopslag voor grootverbruikers geschrapt per 1 januari 2022
© Rijksoverheid

Dubbele belasting energieopslag voor grootverbruikers geschrapt per 1 januari 2022

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën wil de dubbele energiebelasting bij energieopslag achter een zelfstandige grootverbruikersaansluiting wegnemen per 1 januari 2022 en is hiertoe een uitvoeringstoets gestart.

Vijlbrief meldt aan de Tweede Kamer dat die uitvoeringstoets overigens nog niet afgerond is. Als deze een positieve uitkomst kent, kan de wijziging waarmee de dubbele energiebelasting geschrapt wordt, meegenomen worden in het Belastingplan dat de staatssecretaris van Financiën jaarlijks op Prinsjesdag publiceert. Als het Belastingplan klaar is,  wordt het Belastingplan ingediend bij de Tweede Kamer. Vanaf dat moment weet iedereen welke belastingmaatregelen het kabinet voorstelt. Is de Tweede kamer akkoord? Dan gaat het Belastingplan naar de Eerste Kamer. Ook de leden in de Eerste Kamer bestuderen en bespreken het Belastingplan. Half december stemmen zij erover.

Motie
De Tweede Kamer nam al in november 2018 een motie aan om de dubbele energiebelasting bij het opslaan van stroom in energieopslagsystemen op te heffen. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën meldde vervolgens afgelopen zomer de dubbele energiebelasting bij het opslaan van stroom in batterijopslagsystemen per 2021 op te willen lossen door een wijziging van de wetgeving.

Vorig jaar zomer meldde staatssecretaris Vijlbrief dat de problematiek van de dubbele energiebelasting bij energieopslag toch niet per 2021 werd opgelost, omdat er nog geen oplossingsrichting gevonden was.

Evaluatie energiebelasting
Vijlbrief meldt dat het onderzoek naar mogelijk dubbele energiebelasting bij bi-directioneel laden nog gaande is. ‘Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft PWC gevraagd een onderzoek te doen naar het maatschappelijk belang en het potentieel van bi-directioneel laden en knelpunten en oplossingsrichtingen in wet- en regelgeving’, aldus Vijlbrief.

Verder heeft de staatssecretaris de Tweede Kamer de evaluatie van de energiebelasting aangeboden die is uitgevoerd door het onderzoeksbureau CE Delft. Doel van de evaluatie is het beoordelen van de doeltreffendheid en doelmatigheid van fiscale regelingen in de energiebelasting, een evaluatie van de energiebelasting als geheel, de tariefstructuur en het onderzoeken van de interactie van de energiebelasting met de energietransitie. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
OUXO Energy B.V. zoekt:

Binnenwerk monteur MBO4 Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!