logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
3 september 2021

Problemen netbeheerder Liander nemen toe, stroomnet Oost-Nederland vol

Liander meldt dat op het elektriciteitsnet in Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland nieuwe knelpunten zijn ontstaan. De netbeheerder ondervindt grote hinder van het stroomnet van TenneT dat ook volloopt.

Tijdens de zomer zijn er meerdere nieuwe rode schaarstegebieden bij gekomen voor Lianders eigen stroomnet. Op het elektriciteitsnet van de netbeheerder in Oost-Nederland is nagenoeg alle transportcapaciteit vergeven.

Rode schaarstegebieden
Nieuwe klanten met een grootverbruikaansluiting – een aansluiting vanaf 3 x 80 ampère – die zonnestroom willen terugleveren, zullen op de locaties van de nieuwe knelpunten moeten wachten tot het elektriciteitsnet is uitgebreid. Voor de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Het gaat om de volgende knelpunten:

  • Friesland (2): Dronrijp (verbruik) en Grovestiens (verbruik)
  • Gelderland (8): Dale (teruglevering), Druten (teruglevering), Ede (verbruik en teruglevering), Frankeneng (verbruik en teruglevering), Hattem (verbruik en teruglevering), Neerijnen (verbruik en teruglevering), Wamel (teruglevering) en Wezep (verbruik)
  • Noord-Holland (1): Zaandam-West (verbruik)

Last van TenneT
Verder meldt Liander ook last te hebben van het feit dat TenneT voor 27 elektriciteitsstations van 150 kilovolt in Gelderland congestie meldt en hetzelfde doet voor nog eens 7 stations in Flevoland. Hierdoor is zowel in Gelderland als in de Flevopolder van Flevoland de grens bereikt om elektriciteit terug te leveren aan het landelijke hoogspanningsnet. De hoogspanningsstations en -verbindingen in dit gebied zitten aan hun maximale grens van wat kan worden getransporteerd.

Liander is voor het transport van regionaal opgewekte wind- en zonne-energie afhankelijk van Tennet. Alle regionaal geproduceerde wind- en zonnestroom die niet regionaal wordt verbruikt, wordt immers getransporteerd naar het bovenliggende net van Tennet die het naar elders transporteert. Als het hoogspanningsnet zijn maximale capaciteit bereikt, is er ook bij Liander geen ruimte meer voor nieuwe aanvragen voor het transport van stroom van wind- of zonneparken of grote zonnedaken.

Gevolgen
De door Tennet aangegeven knelpunten voor terugleveren hebben op dit moment geen gevolgen voor bestaande klanten en klanten met een lopende aanvraag bij Liander. Het heeft wel gevolgen voor nieuwe initiatieven voor duurzame opwek van zowel bestaande als nieuwe klanten.

Net als TenneT blijft ook Liander op weg naar 2030 hard werken aan het verzwaren en uitbreiden van zijn stroomnet in beide provincies.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten