logo
wvhj2023
© IFV
© IFV
30 augustus 2021

IFV presenteert Informatieblad energietransitie met overzicht veiligheidsrisico’s zonnepanelen

Het Instituut Fysieke Veiligheid heeft de nieuwe versie van het Informatieblad energietransitie gepubliceerd. Het is bedoeld voor adviseurs van veiligheidsregio’s en bevat onder meer informatie over zonne-energie.

In het Informatieblad wordt door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) de werking van een aantal energiebronnen en -dragers toegelicht en een overzicht gegeven van de mogelijke veiligheidsrisico’s die hieruit voortkomen. Het Informatieblad is geactualiseerd en bevat nu ook maatregelen om de risico's te beheersen.

Preventieve maatregelen
Het IFV heeft in 2018 het Informatieblad energietransitie opgesteld en beschreef daarin de risico’s van een aantal energiebronnen en -dragers, zoals geothermie, windturbines en zonnepanelen. In 2019 is het Informatieblad geactualiseerd en uitgebreid met informatie over waterstof en kooldioxide. Dit jaar zijn preventieve maatregelen toegevoegd aan elk van de bestaande hoofdstukken.

Risico’s kunnen voorkomen of verkleind worden door preventieve maatregelen te nemen. Naast meer algemene maatregelen zoals een goed ontwerp van de installatie en goed opgeleid personeel, zijn er per energiebron of -drager specifiekere maatregelen mogelijk.

Zonnepanelen
Mogelijke maatregelen om risico’s van zonnepanelen te voorkomen of te beperken die het IFV nieuw in het Informatieblad heeft opgenomen, zijn:

  • Voldoen aan de eisen die gelden voor de kwaliteit van de materialen, bijvoorbeeld voor wat betreft de aansluiting van connectoren, het aarden van de zonnepaneelinstallatie en het toepassen van bekabeling die vlamdovend is uitgevoerd.
  • Het keuren en certificeren van zonnepaneelinstallaties.
  • Brandoverslag voorkomen door vrije ruimte aan te houden tussen zonnepanelen (compartimentering).
  • Branddoorslag voorkomen door gebruik te maken van onbrandbare materialen (brandklasse A, B) voor constructie en isolatie.
  • Brandoverslag en -uitbreiding voorkomen door begroeiing onder en naast zonnepanelen minimaal te houden.

Mogelijke risico’s
Mogelijke risico’s die het IFV op het Informatieblad vermeldt, zijn:

  • Het niet deskundig installeren van zonnepanelen kan kortsluiting geven, gevolgd door brand. Kortsluiting kan veroorzaakt worden door verkeerde aansluitingen, door falen van materiaal of door ontwerpfouten.
  • Er bestaat een kans op een elektrische schok doordat er – ook na het omzetten van de aardlekschakelaar – nog spanning op de zonnepanelen aanwezig kan zijn. Ook kan een elektrische schok veroorzaakt worden door het smelten van de bekabeling.
  • Gehinderde brandweerinzet door gladde zonnepanelen, verschoven zonnepanelen, weggewaaide zonnepanelen, een te lage draagkracht van het dak of door een slechte bereikbaarheid van de brand door de aanwezigheid van zonnepanelen.
  • Depositie van (on)verbrande zonnepaneeldeeltjes in de omgeving.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten