logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
19 augustus 2021

TenneT: investeringen in hoogspanningsnet met 15 procent gegroeid

TenneT heeft in de eerste helft van het kalenderjaar 1.615 miljoen euro geïnvesteerd in de Nederlandse en Duitse hoogspanningsnetten. Dat is een stijging van 14,7 procent ten opzichte van de eerste helft van 2020.

De financiële prestaties bleven solide. TenneTs onderliggende omzet steeg met 10,7 procent naar 2.568 miljoen euro, voornamelijk dankzij een groeiende activabasis en extra compensatie voor netgerelateerde kosten. In de eerste 6 maanden van het jaar heeft TenneT opnieuw een leveringszekerheid van 99,99 procent gerealiseerd voor zijn 42 miljoen Nederlandse en Duitse eindgebruikers.

5 à 6 miljard euro
TenneT benadrukt dat de verhoogde Europese en nationale politieke doelstellingen om de CO2-uitstoot te verminderen, de behoefte aan consensus tussen Europese landen over een duidelijke en regelgevende Europese routekaart en de vaak complexe integratie van duurzame energieoplossingen en bijbehorende nieuwe infrastructuur in onze leefomgeving de inspanningen van TenneT vergroten.

Chief executive officer Manon van Beek hierover: ‘Als Europa's eerste grensoverschrijdende hoogspanningsnetbeheerder met jaarlijkse investeringen die zullen groeien tot 5 à 6 miljard euro, streeft TenneT naar een tijdige oplevering van onshore- en offshore-uitbreidingen en investeringen. Ons energiesysteem maakt een revolutionaire ontwikkeling door waarbij de hoogspanningsnetten - de ruggengraat van het energiesysteem - op een totaal andere manier worden gebruikt. Ooit gebouwd om aan de vraag naar energie te voldoen, verandert het nu in een multifunctionele verbinder van elektriciteitsaanbod, -vraag en -opslag.’

Megaverbindingen
In de eerste helft van 2021 is volgens TenneT goede voortgang geboekt bij een groot aantal projecten. Enkele duizenden kilometers aan nieuwe verbindingen zijn en worden in 2021 opgeleverd, zijn in aanbouw of bevinden zich in de planningsfase.

Vlaggenschipproject NordLink, de onderzeese gelijkstroomkabel van 1.400 megawatt tussen Duitsland en Noorwegen, is nu volledig in bedrijf. Voor het eerst zijn de elektriciteitsmarkten van beide landen rechtstreeks met elkaar verbonden, wat zorgt voor de uitwisseling van grote hoeveelheden duurzame stroom en extra zekerheid van de elektriciteitsvoorziening. In Nederland heeft TenneT windpark Fryslân aangesloten, dat het grootste windpark in een binnenwater ter wereld is. Een 55 kilometer lange ondergrondse kabel werd gebruikt om het windpark aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Dit is de langste ondergrondse hoogspanningskabelverbinding – van 110 kilovolt – in Nederland. In april zijn verder cruciale delen van de nieuwe hoogspanningsverbinding van 380 kilovolt tussen Borssele en Rilland geïnstalleerd. Deze elektriciteitssnelweg is essentieel voor het transport van de elektriciteit van de bestaande en toekomstige windparken in de Noordzee in het zuidwesten van Nederland. Daarnaast is de nieuwe verbinding belangrijk voor de uitwisseling van elektriciteit met België. De verbinding zal in 2023 in gebruik worden genomen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten