Solar Magazine - Project in beeld | IKEA plaatst zonnepanelen aan gevel, Decathlon pakt door
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project in beeld | IKEA plaatst zonnepanelen aan gevel, Decathlon pakt door
© IKEA

Project in beeld | IKEA plaatst zonnepanelen aan gevel, Decathlon pakt door

In de rubriek ‘Project in beeld’ publiceert Solar Magazine een overzicht van opgeleverde zonne-energieprojecten met een omvang van 500 tot 2000 zonnepanelen. Ditmaal woonwarenhuis IKEA en sportwinkelketen Decathlon.

IKEA heeft voor het eerst zonnepanelen aan de gevel van een van zijn woonwarenhuizen geplaatst. Naast de 4.300 zonnepanelen op het dak van IKEA Amersfoort, zijn er op de gevel meer dan 400 zonnepanelen bevestigd, met in totaal 115 kilowattpiek aan vermogen. Met deze toevoeging is het aandeel van de elektriciteitsopwekking bij IKEA Amersfoort 67 procent. Niet eerder plaatste IKEA zonnepanelen op de gevel van gebouwen. IKEA onderzoekt inmiddels ook de mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal zonnepanelen bij de overige winkels in Nederland.

Decathlon heeft opnieuw een filiaal van zonnepanelen voorzien. Eerder werden op de winkels in Brussel en Best en het distributiecentrum in Tilburg al zonnepanelen geplaatst en bovendien wordt in Vlaanderen de opgewekte zonne-energie gedeeld met burgers. In Nederland is nu het dak van de vestiging in Kerkrade van 1.500 zonnepanelen voorzien. Met de jaarlijkse opwek van het zonnestroomsysteem kunnen op het pand van vastgoedeigenaar Wyckerveste 200 huishoudens een jaar lang van elektriciteit worden voorzien. Decathlon neemt de komende jaren de opgewekte zonnestroom af. Hiermee is de locatie in Kerkrade energiepositief.  Indi Energie heeft het zonnestroomsysteem ontwikkeld en gefinancierd. Volta Solar heeft naast het ontwerp van het zonnestroomsysteem ook de installatie van de zonnepanelen voor zijn rekening genomen en zal de komende jaren het onderhoud verzorgen. Het project bij Decathlon is onderdeel van een groter programma waarin Wyckerveste zijn panden in Kerkrade en Gronsveld verduurzaamt.

Kunststofverwerker Meldon Plastics heeft Scholt Energy 2.080 zonnepanelen laten installeren op zijn dak. Als kunststofverwerker verbruikt het bedrijf voor het extrusieproces veel elektriciteit. Doordat het bedrijf 7 dagen per week produceert, wordt de zelfopgewekte energie ook ingezet in het weekend. Energiepartner Scholt onderzocht dat daardoor een investering in zonnepanelen substantieel sneller kan worden terugverdiend. De verwachte stroomopwek is 855.000 kilowattuur per jaar. Dit is genoeg om 30 procent van het jaarlijkse energieverbruik af te dekken. De gemeente Bergen, waar Meldon Plastics deel van uitmaakt, is 2 jaar geleden een collectief gestart om meer zonnepanelen op platte daken van de industriegebouwen te leggen. Met dit project ondersteunen Meldon en Scholt dit initiatief.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Innovi dak zoekt:

Schoonmaak(STER)

<24 uur - Hoensbroek, 6433KG 37
Duramotion zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 35
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!