Onder de noemer agri pv onderzoeken zij een combinatie van het telen van gewassen en het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen.
2 verschillende configuraties
In Oost-Brabant gaat het daarbij om een pilot met aardbeien, frambozen en de opkweek van frambozen om te meten wat de effecten van zonnepanelen boven gewassen zijn voor de opbrengst van die gewassen. Deels worden er hierbij zogenaamde bifaciale – oftewel dubbelzijdige – zonnepanelen toegepast.
De combinatie met frambozen heeft op andere locaties in Nederland al positieve resultaten opgeleverd. Op de pilotlocatie testen de partijen specifiek met 2 verschillende configuraties: met transparante, maar ook traditionele zonnepanelen.
Analyse KU Leuven
De verschillende proefopstellingen worden door de KU Leuven gemonitord en geanalyseerd om vast te stellen hoe de gewassen gedijen onder de zonnepanelen. De gewasontwikkeling wordt hiervoor nauwkeurig in kaart gebracht; van knop- en vruchtontwikkeling tot suikergehalte, plukgewicht en smaak.
Deze resultaten worden gecombineerd met nauwkeurige metingen van onder andere temperatuur, lichtinval en vochtigheid onder de zonnepanelen. Dit alles wordt vergeleken met dezelfde gewassen in een naastgelegen referentieveld die op een traditionele manier geteeld worden. Vanuit ENGIE kijkt men samen met het ENGIE-lab in Brussel naar de elektrische performance van het systeem.
Fruitdaken
Deze ‘fruitdaken’ met zonnepanelen zijn een alternatief voor de traditioneel gebruikte witte folies. In de constructie is de irrigatie van de gewassen volledig automatisch geregeld.
Als de pilot succesvol blijkt, is het potentieel voor deze manier van dubbel gebruik van de grond groot. In Nederland is er 2.800 hectare grond in gebruik voor de teelt van zachtfruit als frambozen, bramen, blauwe bessen en aardbeien. De eerste resultaten van het onderzoek van de KU Leuven worden in het najaar verwacht.