logo
© GroenLeven
© GroenLeven
10 augustus 2020

Proef krijgt vervolg: GroenLeven plaatst 10.250 zonnepanelen boven frambozen fruitteler

GroenLeven heeft boven de frambozen van fruitteler Piet Albers 10.250 zonnepanelen geplaatst. Daarmee hebben de traditionele plastic bogen boven de frambozenstruiken plaatsgemaakt voor een zonnedak.

Afgelopen kalenderjaar startte het bedrijf een pilot waarbij 2 soorten zonnepanelen speciaal voor dit project ontwikkeld werden, waaronder een semitransparant exemplaar. Deze zijn geplaatst boven frambozenstruiken bij fruitteler Piet Albers in Babberich, waarmee het effect van de zonnepanelen op de plant en het fruit onderzocht kon worden.

Plastic bogen
De eerste resultaten van de proeven wezen uit dat het klimaat onder de zonnepanelen stabieler is dan onder de plastic bogen. Onder de zonnepanelen zijn sensoren bevestigd die de temperatuur, lichtinval (PAR), luchtvochtigheid en andere indicatoren meten onder de zonnepanelen. Hierdoor werd onder andere duidelijk dat de temperatuur onder de zonnepanelen stabieler blijft. Dat is positief nieuws voor de fruitstruiken, want extreme temperaturen zijn schadelijk voor (de ontwikkeling van) de planten en de vruchten. Door deze klimaatstabilisatie en de hoeveelheid licht die de semitransparante zonnepanelen doorlaten, vormen de zonnepanelen een betrouwbare bescherming voor de fruitstruiken.

Onderzoek met WUR
De zonnebron bij Albers is een volwaardige opstelling waar het onderzoek van het effect van de zonnepanelen op het zachtfruit verder onderzocht zal worden. In totaal is het vermogen van de zonnepanelen uitgebreid tot 2,7 megawattpiek, verdeeld over 10.250 zonnepanelen op een gebied van 3,2 hectare.

Doordat de opstelling en balans in lichtdoorlatendheid echter kunnen verschillen per gewas, heeft GroenLeven het onderzoek onlangs uitgebreid door proefopstellingen te plaatsen boven rode bessen, blauwe bessen, bramen en aardbeien. GroenLeven heeft hiervoor de handen ineengeslagen met de Wageningen Universiteit (WUR). Ook in de proefopstellingen zijn de diverse sensoren bevestigd waarmee het klimaat onder de zonnepanelen gemonitord kan worden. Daarnaast wordt gelet op plant- en vruchtgroei en de ziektedruk. Naar verwachting zijn aan het einde van het seizoen, in september, de resultaten van dit proefjaar bekend.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten