logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
16 juni 2020

GroenLeven start grootschalige proef met zonnepanelen boven aardbeien, bramen en rode en blauwe bessen

GroenLeven is in samenwerking met diverse telers en andere partners gestart met een grootschalige proef van agri-pv. Hierbij worden zonnepanelen boven diverse soorten zachtfruit geplaatst.

Op verschillende locaties in Nederland zijn hiertoe proefopstellingen van zonnepanelen geplaatst boven bramen, rode bessen, blauwe bessen en aardbeien.

Frambozenstruiken
Afgelopen kalenderjaar startte het bedrijf een pilot waarbij 2 soorten zonnepanelen speciaal voor dit project ontwikkeld werden, waaronder een semitransparant exemplaar. Deze zijn geplaatst boven frambozenstruiken bij fruitteler Piet Albers in Babberich, waarmee het effect van de zonnepanelen op de plant en het fruit onderzocht kon worden.

De eerste resultaten van de proeven wijzen uit dat het klimaat onder de zonnepanelen stabieler is dan onder de plastic bogen. Willem de Vries, projectmanager bij GroenLeven, legt uit: 'We zien dat de temperatuur onder de zonnepanelen lager blijft. Dat is voordelig voor de fruitstruiken: de plantgroei vermindert namelijk bij erg hoge temperaturen en het fruit kan zelfs kapotgaan als het echt te heet wordt. De zonnepanelen bieden dus een bescherming voor de planten, terwijl zij tegelijkertijd wel voldoende licht doorlaten.'

Ook bleek bij de frambozen dat het vinden van de goede opstelling en de balans in lichtdoorlatendheid erg nauw luistert, wat waarschijnlijk zelfs per gewas verschillend is. De proeven zijn daarom nu uitgebreid met opstellingen boven rode bessen, blauwe bessen, bramen en aardbeien. Samen met de Wageningen Universiteit (WUR) onderzoekt GroenLeven het effect van de semitransparante zonnepanelen op de planten verder. In de proefopstellingen zijn sensoren bevestigd waarmee onder andere temperatuur, luchtvochtigheid en photosynthetic active radiation (par-)licht gemonitord kunnen worden. Ook wordt gelet op plant- en vruchtgroei en de ziektedruk. Naar verwachting zijn aan het einde van het seizoen, in september, de resultaten van dit proefjaar bekend.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten