logo
wvhj2023
© Oceans of Energy
© Oceans of Energy
16 juli 2021

Technologie Oceans of Energy klaar voor grootschalige uitrol zonnepanelen op zee

Oceans of Energy meldt dat zijn technologie klaar is voor de grootschalige uitrol van drijvende zonnepanelen op zee. Het pilotsysteem van het bedrijf heeft 1,5 jaar lang op zee een groot aantal stormen overleefd.

Daarmee is volgens Oceans of Energy de tijd rijp om offshore-pv-systemen op megawattschaal te gaan realiseren.

100 tot 5.000 megawattpiek
Op de Noordzee heeft het pv-systeem van het Nederlandse bedrijf de stormen Ciara, Dennis, Bella en Evert overleefd. Oceans of Energy spreekt van een enorme mijlpaal voor het bedrijf en de energiesector, aangezien het laat zien dat het pv-systeem klaar is voor de realisatie van gecombineerde offshore-wind- en zonneparken die een vermogen van 100 tot 5.000 megawattpiek offshore-zonne-energie per project opleveren.

Oceans of Energy stelde eerder al tegen de redactie van Solar Magazine dat door slechts 5 procent van de Nederlandse Noordzee te gebruiken de helft van de totale energievraag – 6 keer de huidige elektriciteitsvraag – van Nederland kan worden opgewekt. Dit kan volgens het bedrijf door gebruik te maken van de ruimte tussen windmolens op zee.

13 meter hoge golven
‘Toen ik voor het eerst het idee kreeg van offshore drijvende zonnepanelen om ruimte op land te besparen, kwamen er enkele hindernissen bij me op’, memoreert Allard van Hoeken, oprichter en chief executive officer van Oceans of Energy. ‘De grootste is de enorme uitdaging om elk pv-systeem op volle zee in leven te houden. De Noordzee is een van de ruigste zeeën ter wereld. Er komen soms 13 meter hoge golven voor. Het is dan ook met grote trots dat we aankondigen dat ons systeem deze omstandigheden 1,5 jaar lang heeft overleefd. Niets staat de megawattschaal van offshorezonneparken over de hele wereld nu nog in de weg.’

15 kilometer uit de kust
In december 2019 meldde Oceans of Energy het eerste drijvende zonnepark ter wereld op zee te hebben opgeleverd, bestaande uit enkele tientallen zonnepanelen. 1 jaar later werd op de North Sea Farmers Test Site een extra proef gestart, verder uit de kust. In de afgelopen maanden zijn beide offshore-pv-systemen samengebracht en functioneren nu als 1 offshorezonnepark, 15 kilometer uit de kust van Den Haag en Scheveningen. Het slepen en installeren van beide pv-systemen is ondersteund door het Europese innovatieproject Ocean Demo.

13 miljoen euro
Ocean Demo is een project van 13 miljoen euro dat zich richt op de installatie van apparaten voor het opwekken van energie op Europese wateren. Het doel is om technologieën op te schalen voor productie door ze gratis toegang te bieden tot Europa’s netwerk van testcentra. Het wordt gefinancierd door het Interreg-programma voor Noordwest-Europa dat onderdeel is van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten