De offshorezonnefarm is door Oceans of Energy eind november geïnstalleerd en heeft sindsdien succesvol energie opgewekt en de eerste stormen doorstaan. ‘De eerste stap is gezet, de eerste drijvers liggen op de Noordzee en hebben al enkele stormen doorstaan’, stelt Allard van Hoeken, oprichter en chief executive officer van Oceans of Energy. ‘De komende tijd gaan wij dit uitbreiden, het modulaire systeem is zo ontworpen dat we met deze modules door zouden kunnen gaan naar 100 megawattpiek. Door zon op zee nu in de praktijk te brengen, verwachten wij een grote positieve impact wereldwijd te creëren. Wij gaan nu de volgende fase in, die van opschaling. Daar gaan wij nu de benodigde investeringen voor ophalen.’
Van 50 kilowattpiek naar 100 megawattpiek
Voor het zonnepark werd Oceans of Energy onder meer samen met TNO, MARIN (red. bij wie het pv-systeem succesvol is getest in Noordzee-winterstormcondities) en ONE-Dyas. In consortiumverband wordt gewerkt aan de ontwikkeling, de bouw, het testen en de operatie van de eerste drijvende zonnecentrale. De eerste 8,5 kilowattpiek van het modulaire pv-systeem - bestaande uit 28 zonnepanelen - is nu op de Noordzee geïnstalleerd; dit wordt de komende tijd met meer modules uitgebreid naar 50 kilowattpiek voor deze eerste pilot die 1 jaar lang gaat proefdraaien.
Oceans of Energy wil vervolgens uitbreiden naar 1 megawattpiek op de Noordzee om daarna door te groeien naar 100 megawattpiek en groter.
Helft Nederlandse energiebehoefte
Zon op zee kan volgens Van Hoeken de helft van de totale Nederlandse energiebehoefte verzorgen met gebruik van slechts 5 procent van de Nederlandse Noordzee. Die 5 procent zou gevonden kunnen worden binnen de bestaande en geplande windmolenparken.
De impact van drijvende zonneparken op de biodiversiteit wordt momenteel door Oceans of Energy uitvoerig onderzocht. Hiertoe worden de installaties op de Noordzee uitvoerig gemonitord. Omdat de getijdenstroom het zeewater onder de drijvende platformen continu vernieuwt, is het effect van schaduwwerking op plankton volgens het bedrijf te verwaarlozen.
Zon op zee biedt volgens het bedrijf kansen aan de visserij doordat de drijvende installaties als beschermde vis-opgroeiplaatsen dienen en de groei van mosselen op zee en zeewier vergemakkelijken. Oceans of Energy werkt actief samen met de aquacultuur-sector aan onderzoek op dit gebied.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.