Solar Magazine - Recycling zonnepanelen: aanvaardingsplicht in Wallonië per 1 juli van start
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Recycling zonnepanelen: aanvaardingsplicht in Wallonië per 1 juli van start

Recycling zonnepanelen: aanvaardingsplicht in Wallonië per 1 juli van start

In Wallonië is op 1 juli de aanvaardingsplicht voor zonnepanelen van start gegaan. Dat meldt PV Cycle Belgium. Elk bedrijf dat zonnepanelen verkoopt, is straks verplicht defecte zonnepanelen te laten recyclen.

De aanvaardingsplicht voor zonnepanelen is ook in België wettelijk vastgelegd. De wet schrijft namelijk voor dat degene die een elektr(on)isch apparaat op de Belgische markt brengt, de inzameling en de verwerking van afgedankte toestellen op zich neemt.

Milieubijdrage
Op 1 januari 2022 treedt bovendien de milieubijdrage voor zonnepanelen in werking in het Waals Gewest. Daardoor wordt de inzameling, de recyclage en de financiering van afgedankte zonnepanelen verplicht voor bedrijven die een zonnepaneel op de markt brengen in Wallonië.

De invoering van de wetgeving betreffende de aanvaardingsplicht verloopt in 2 fasen:

  • vanaf 1 juli tot 31 december 2021 dient iedereen die zonnepanelen op het grondgebied van het Waals Gewest verkoopt, zich te registreren bij PV CYCLE BELGIUM en na het derde (oktober 2021) en het vierde (januari 2022) kwartaal te melden hoeveel zonnepanelen zij in Wallonië hebben verkocht.
  • Vanaf 1 januari 2022 dient iedereen die zonnepanelen op de markt brengt in Wallonië daarbovenop de milieubijdrage pv door te berekenen aan de afnemer.

2 euro per zonnepaneel
De zichtbare milieubijdrage pv zal vanaf 1 januari 2022 van toepassing zijn op elk nieuw verkocht zonnepaneel in het Waals Gewest – postcodenummers 1300-1499, 4000-4999, 5000-5999, 6000-6999, 7000-7999 – waardoor de inzameling en verwerking van afgedankte zonnepanelen is gegarandeerd. De hoogte van de milieubijdrage is definitief vastgelegd op een bedrag van 2 euro exclusief btw per zonnepaneel.

Zowel de fabrikanten als de invoerders, groothandelaars en installateurs van zonnepanelen die voor de eerste keer zonnepanelen verkopen in het Waals Gewest vallen onder de werkingssfeer van de Waalse wetgeving betreffende de aanvaardingsplicht van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA).

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
Janszon BV zoekt:

Service Technicus PV systemen in Amsterdam

32-40 uur - Amsterdam
Janszon BV zoekt:

Projectleider Zonne-Energie

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!