Solar Magazine - SDE++: interesse CO2-opvang en -afslag groot, mogelijk te weinig subsidie voor CCS beschikbaar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SDE++: interesse CO2-opvang en -afslag groot, mogelijk te weinig subsidie voor CCS beschikbaar
© Menno van der Haven | Dreamstime.com

SDE++: interesse CO2-opvang en -afslag groot, mogelijk te weinig subsidie voor CCS beschikbaar

De interesse om subsidie voor CO2-opvang en -afslag (CCS)-projecten aan te vragen via de SDE++-regeling is dusdanig groot, dat er voor deze technologie mogelijk te weinig subsidiebudget beschikbaar is.

Binnen de SDE++-regeling mag de industrie voor maximaal 7,2 megaton CO2-opslag subsidie aanvragen. Is dat plafond bereikt, dan wordt er geen subsidie meer toegekend.

Niet voor alle projecten 
​Staatssecretaris van Klimaat en Energie Yeşilgöz-Zegerius meldt aan de Tweede Kamer dat de animo voor CCS-projecten bij de industrie groot is.

‘Uit de RVO-analyse van de koploperprogramma’s blijkt dat de interesse voor de CCS industrieroute dusdanig groot is, dat de hoeveelheid theoretische emissiereductie in de CCS-plannen het huidige SDE++-plafond voor CCS-projecten van 7,2 megaton CO2-opslag in de industrie overstijgt. Dit kan betekenen dat er niet voor alle CCS-projecten SDE++-subsidie beschikbaar is met het huidige plafond en dat daartoe de potentiële CO2-emissiereductie die CCS kan opleveren niet totaal wordt benut.’

Extra opgave
De huidige klimaatopgave uit het Klimaatakkoord is, net als voor alle betrokken sectoren, volgens de staatssecretaris al een uitdaging voor de industrie. ‘De benodigde private investeringen zijn fors – 10 tot 15 miljard euro – en doorlooptijden van projecten in de industrie zijn lang.’

Toch ziet Yeşilgöz-Zegerius nog ruimte. ‘Een beperkte extra opgave voor 2030 zou wellicht mogelijk zijn in de vorm van extra CCS. Een extra CO2-reductie van de industrie is alleen realiseerbaar als verschillende randvoorwaarden en knelpunten worden opgelost. De belangrijkste randvoorwaarden betreffen: beschikbaarheid van infrastructuur, vergunningverlening (stikstof) en financiële randvoorwaarden (beschikbaarheid van passende subsidies, et cetera).

De staatssecretaris stelt binnen de huidige demissionaire status van het kabinet aan het creëren van de benodigde randvoorwaarden en het oplossen van de knelpunten te werken. ‘Een verdere invulling is aan een volgend kabinet’, besluit zij.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
kWh People zoekt:

Operationeel Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!