De zonneweide kan straks ruim 21.000 huishoudens voorzien van zonne-energie.
Natte landbouwgrond
Het zonnepark wordt gebouwd op natte landbouwgrond, waarop oogsten vaak slecht uitvallen. Door op dit land, waar landbouw uitdagend is, zonne-energie op te wekken, krijgt het volgens GroenLeven toch een goede functie.
De plannen voor het zonnepark zijn tot stand gekomen met de oprichting van een pool van lokale boeren. De groep heeft mogelijke stukken grond voor een zonnepark in kaart gebracht. Vanuit de groep konden percelen van verschillende grondeigenaren geclusterd worden. Dit gaf de gemeente meer keus om de meest geschikte locatie te kiezen. De deelnemers van de groep krijgen een optievergoeding wanneer het park niet op hun grond gerealiseerd wordt. Zo komt het zonnepark op verschillende vlakken ten goede aan de lokale omgeving.
Gebiedsfonds
De lokale bevolking is intensief betrokken bij de komst van het zonnepark zodat mens, natuur en maatschappij mee kunnen groeien en profiteren van de duurzame ontwikkelingen van de regio. Hiertoe is een omgevingsfonds opgericht voor Exloosche Landen, waaraan GroenLeven een financiële bijdrage levert. Geld uit het fonds wordt ingezet voor initiatieven die bijdragen aan sociaal-maatschappelijke projecten of verduurzaming van Exloo.
De bijbehorende cheque werd eerder al symbolisch overhandigd aan Stichting Dorpsraad Exloo.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.