Solar Magazine - GroenLeven sluit contract met Orangegas voor afname waterstof van zonnepark Oosterwolde
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GroenLeven sluit contract met Orangegas voor afname waterstof van zonnepark Oosterwolde
© GroenLeven

GroenLeven sluit contract met Orangegas voor afname waterstof van zonnepark Oosterwolde

GroenLeven heeft een contract gesloten met Orangegas voor de afname van groene waterstof uit het Sinnewetterstofproject in Oosterwolde. GroenLeven gaat daar met stroom van het zonnepark waterstof produceren.

Orangegas zal deze waterstof gaan distribueren naar diverse tankstations in heel Nederland. Inmiddels zijn ook de voorbereidingen voor de bouw van het project door Alliander begonnen. 

Elektrolyser
In het Sinnewetterstofproject wordt zonne-energie met een elektrolyser omgezet in waterstof op momenten dat er een overschot aan zonne-energie beschikbaar is. Zo draagt het project bij aan de oplossing van de netcongestie in Nederland. Met deze waterstofoplossing gaat de opgewekte energie niet verloren maar kan deze in een duurzame vorm lokaal worden opgeslagen. 

In de proef zal worden gekeken naar hoe de elektrolyser zich aanpast aan de fluctuerende opwek van het zonnepark. Willem de Vries, projectmanager bij GroenLeven, over het project: ‘Dit geeft ons inzicht in hoe we groene waterstof in kunnen zetten als hernieuwbare energie die opgeslagen kan worden, maar we kunnen ook kijken hoe de elektrolyser mee kan bewegen met de voortdurend veranderende opwek vanuit het zonnepark.’

Puntjes op de i
Onlangs zijn de puntjes op de i gezet in de samenwerkingsafspraken tussen GroenLeven en Alliander. Zij zijn inmiddels gestart met de voorbereidingen voor de bouw van het systeem en werken intensief aan de testprotocollen. Ecologisch werklandschap Ecomunitypark en de gemeente Ooststellingwerf bieden de ruimte en mogelijkheden om dit project te realiseren.

Eind augustus is de bouw van het systeem naar verwachting afgerond. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Solvari B.V. zoekt:

Online Marketeer

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Parttime (24 uur) - Haarlem, 2011 MA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!