Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederland produceert in eerste kwartaal 46 procent meer zonne-energie
© KiesZon

Nederland produceert in eerste kwartaal 46 procent meer zonne-energie

Nederland heeft in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar 1.380 miljoen kilowattuur zonnestroom geproduceerd. Dat is een groei van 46 procent, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De netto-elektriciteitsproductie bedroeg in het eerste kwartaal van het kalenderjaar 1,8 miljard kilowattuur, wat 6 procent hoger is dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De stijging komt grotendeels voor rekening van de toegenomen productie van hernieuwbare elektriciteit uit biomassa, zon en wind.

20 procent meer hernieuwbaar
In het eerste kwartaal van 2021 is vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar 1,5 miljard kilowattuur, oftewel 20 procent meer elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. In totaal zijn hernieuwbare bronnen goed voor 28 procent van de totale elektriciteitsproductie in het eerste kwartaal van dit jaar.

De productie van zonnestroom in het eerste kwartaal van 2020 en 2021 is in onderstaande tabel weergegeven.

Maand

2020

2021

Januari

116 miljoen kilowattuur

189 miljoen kilowattuur

Februari

210 miljoen kilowattuur

426 miljoen kilowattuur

Maart

619 miljoen kilowattuur

765 miljoen kilowattuur

Totaal 1e kwartaal

944 miljoen kilowattuur

1.380 miljoen kilowattuur

Meer kolen, minder gas
De elektriciteitsproductie uit kolen is in het eerste kwartaal van 2021 vergeleken met een jaar eerder gestegen met 1,1 miljard kilowattuur; oftewel 42 procent. Dit hang vooral samen met een lagere kolenprijs op de wereldmarkt en dat er minder onderhoudswerkzaamheden in kolencentrales plaatsvonden.

De elektriciteitsproductie uit aardgas liet het eerste kwartaal een lichte daling zien van 0,6 miljard kilowattuur; oftewel 3 procent. Dit als gevolg van onderhoudswerkzaamheden aan gasgestookte centrales en een hogere gasprijs. De gasprijs was in januari hoger door een grote vraag op de wereldmarkt, onder andere als gevolg van extreme koude in Spanje.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3452DM , 37
ProfiNRG zoekt:

Medewerker Finance

Fulltime (40 uur) - 3542DM
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!