Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vattenfall krijgt subsidie voor elektrische boiler op wind- en zonne-energie in Diemen
© Vattenfall

Vattenfall krijgt subsidie voor elektrische boiler op wind- en zonne-energie in Diemen

Vattenfall heeft de vergunningen en SDE++-subsidie binnen voor een elektrische boiler in Diemen. Het definitieve investeringsbesluit voor de e-boiler op wind- en zonne-energie staat gepland voor medio 2022.

Met de installatie kan het energiebedrijf straks duurzame warmte leveren op momenten van veel stroom uit zonnepanelen en windmolens. Vattenfall is onlangs gestart met de aanbesteding waarna het investeringsbesluit zal volgen. De boiler kan in 2024 in gebruik worden genomen.

Waterkoker
In Zweden werkt Vattenfall al bijna 30 jaar met elektrische boilers, en sinds enige jaren staat er ook een elektrische boiler van 120 megawatt in Berlijn. In Nederland wordt dit Vattenfall’s eerste elektrische boiler. De installatie is een soort ‘waterkoker’, die stroom omzet in warm water dat kan worden geleverd aan huishoudens en bedrijven of dat kan worden opgeslagen in de al aanwezige warmtebuffer, een grote ‘thermoskan’. De opgewekte warmte wordt geleverd aan huishoudens in Amsterdam, Diemen en Almere, of bewaard voor momenten dat de warmtevraag hoog is.

Michelle Poorte, projectmanager Heat Projects bij Vattenfall: ‘De e-boiler gaat alleen aan als de elektriciteitsmix duurzaam is, dus met veel stroom uit zon en wind. Als je hem op andere momenten zou inzetten, zou dat juist slecht zijn voor de duurzaamheid van het warmtenet, want dan moet er bijvoorbeeld een gascentrale harder draaien om de extra stroom voor de e-boiler op te wekken.’

Niet voldoende stroom
De e-boiler heeft meer capaciteit dan de eventuele biowarmte-installatie van 100 megawatt waarover discussie is, maar kan volgens Vattenfall helaas minder worden ingezet. Er is namelijk nog niet voldoende groene stroom om de elektrische boiler meer te laten draaien. Met de huidige verwachte inzet van de elektrische boiler denkt Vattenfall ongeveer 15 procent van de warmte duurzaam te kunnen leveren. De elektrische boiler draait ongeveer 2.000 uur per jaar op een vermogen van maximaal 200 megawatt. Op die momenten kan de gascentrale in Diemen zo goed als stilgezet worden.

Het aantal uur dat de boiler aankan, zal de komende jaren wel stijgen, gezien de groei van het aantal windmolens en zonnepanelen in Nederland. Met de Nederlandse overheid wordt momenteel bekeken hoe de positieve bijdrage van de elektrische boiler in de duurzaamheidsregelgeving en bouwregels gewaardeerd kan worden.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Financieel Directeur Profinergy Group

Fulltime (40 uur) - 3542DM
ProfiNRG zoekt:

Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3452DM , 37
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!