Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zuid-Holland en Energie Samen presenteren handreiking voor financiële participatie

Zuid-Holland en Energie Samen presenteren handreiking voor financiële participatie

De provincie Zuid-Holland en Energie Samen, de koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties, hebben een handreiking gepresenteerd voor financiële participatie en lokaal eigendom bij wind- en zonne-energie.

In de handreiking hebben de provincie Zuid-Holland en Energie Samen in kaart gebracht wat overheden kunnen doen om financiële participatie en lokaal eigendom te stimuleren. De handreiking sluit aan op het in het Klimaatakkoord vastgelegde streven dat nieuwe duurzame-energieprojecten voor 50 procent in eigendom van de lokale omgeving moeten komen.

Verschillende vormen
Er zijn verschillende vormen van financiële participatie; van mede-eigendom, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie, tot aandelen in een energieproject, tot een omgevingsfonds en een omwonendenregeling. De handreiking beschrijft de totstandkoming van een duurzaam-energieproject, van plan tot realisatie. Bij iedere stap hebben overheden andere instrumenten om financiële participatie te stimuleren, van omgevingsbeleid tot vergunningverlening.

Niet vanzelf
Berend Potjer, gedeputeerde Energie, provincie Zuid-Holland, over de handreiking: ‘Wij willen schone energie voor iedereen en van iedereen. Daarmee bedoelen wij dat onze inwoners ook mede-eigenaar kunnen worden van energieprojecten of op andere manieren kunnen meedelen in de voordelen van duurzame-energieprojecten. Wij hebben gemerkt dat dat niet vanzelf gaat en dat ook veel gemeenten ermee worstelen hoe ze dat kunnen doen. Daarom hebben wij een subsidieregeling voor eigenaren van grote daken die met hun omwonenden het dak delen, een ontwikkelfonds dat de voorbereiding voor energiecoöperaties van inwoners financiert en nu dus ook een handreiking voor gemeenten hoe ze het kunnen doen.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Commercieel administratief medewerker(st)er

Fulltime (40 uur) - 6662 NG
Zonmaat zoekt:

Medior Elektricien Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!