Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Subsidie voor Energietuin Mastwijk: mijlpaal voor zonnepark met openbare natuur en recreatie

Subsidie voor Energietuin Mastwijk: mijlpaal voor zonnepark met openbare natuur en recreatie

Afvalzorg en Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) hebben van de Rijksoverheid subsidie toegekend gekregen voor Energietuin Mastwijk in Montfoort. Daarmee is de realisatie weer een stap dichterbij gekomen.

In de jaren ’70 en ’80 is op de locatie een voormalige zandwinput volgestort met huisvuil. Afvalzorg is sinds 1996 eigenaar en het heeft de gesteldheid van de bodem verbeterd, zodat natuur weer een kans kreeg. Samen met de NMU is Afvalzorg gaan werken aan een duurzame invulling van het terrein.

Nieuwe invulling
​De Energietuin is een nieuwe invulling van de voormalige stortplaats, met meerwaarde voor natuur, milieu én de lokale gemeenschap. De zonnepanelen worden zorgvuldig ingepast in de natuurlijke omgeving van het park. Bezoekers kunnen er duurzame energie en natuur ‘beleven’.  De initiatiefnemers hadden subsidie aangevraagd bij de Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++)-regeling. Nu deze is toegekend, is de realisatie van het zonnepark dat energieopwekking combineert met openbare natuur, recreatie en educatie nabij. Wanneer alles volgens planning verloopt, start eind dit jaar de daadwerkelijke inrichting van de Energietuin.

Struinpaden en uitkijktoren
De verkregen subsidie is een essentiële financiële drager voor het zonnepark en de gehele Energietuin. De komende tijd kunnen NMU en Afvalzorg verder met de detailuitwerking van alle onderdelen van de zonnepanelen, tot de struinpaden, een uitkijktoren en informatiepunten. Ook kunnen definitieve afspraken gemaakt worden over de inrichting en de organisatie. Er wordt nog subsidie aangevraagd voor elektrische fluisterbootjes en een ‘energie-innovatiepad’.

In september vorig jaar stemde de gemeenteraad van Montfoort unaniem in met het gewijzigde bestemmingsplan Energietuin Mastwijk. De benodigde omgevingsvergunning van de gemeente is inmiddels ook definitief.

Obligatieregeling
Het zonnepark gaat genoeg stroom leveren voor zo’n 60 procent van de Montfoortse huishoudens, die ook financieel kunnen participeren in het zonnepark. Samen met Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom wordt hiervoor in ieder geval een obligatieregeling uitgewerkt.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Accountmanager O&M

32-40 uur - Den Bosch
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

32-40 uur - Noord Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!