Solar Magazine - European Solar Initiative: ‘Als Europa wil investeren in productiecapaciteit is dit het moment’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
European Solar Initiative: ‘Als Europa wil investeren in productiecapaciteit is dit het moment’

European Solar Initiative: ‘Als Europa wil investeren in productiecapaciteit is dit het moment’

SolarPower Europe (SPE) en het European Institute of Innovation & Technology (EIT) bundelen hun krachten in het European Solar Initiative. Dit koppelt Solar Manufacturing Accelerator aan een investeringsplatform.

Het doel is de opschaling van de hele Europese waardeketen. Tegen 2025 moet dat resulteren in het ‘vangen’ van 20 gigawattpiek per jaar van de groeiende vraag naar zonne-energie in Europa. ‘Dat levert jaarlijks zo’n 40 miljard euro aan bruto binnenlands product en 400.000 nieuwe banen op’, aldus Naomi Chevillard, programmaleider en Senior Policy Advisor van SPE.

In 2020 toonde de Europese pv-markt, ondanks de coronacrisis die nu al meer dan een jaar woedt, wederom haar kracht. In de Europese lidstaten werd 18,7 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Daarmee werd de sterkste groei sinds 2011 genoteerd. Dat toont volgens SPE aan dat er een sterke basis is voor een krachtige Europese zonnecellen- en zonnepanelenindustrie. Waar die grotendeels teloorging in de eerste helft van het afgelopen decennium – mede als gevolg van een zwalkend subsidiebeleid in de Europese landen en een financiële crisis die de bodem onder investeringsbereidheid wegsloeg, terwijl China juist industriële programma’s voor pv ontwikkelde – moet die dan wel herrijzen. Dat is niet alleen mogelijk, maar ook van eminent belang, zo benadrukt Chevillard.

Europees potentieel
‘De kansen zijn enorm, niet alleen op het gebied van verduurzaming, maar ook economisch en sociaal. We kunnen die ook pakken. Europa is een technologische leider in zonne-energietechnologie, en wel over de hele waardeketen – van leveranciers van grondstoffen, machinebouwers, producenten van cellen en modules tot recyclingbedrijven. Vele Europese bedrijven en onderzoekscentra lopen voorop in innovatie, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van toonaangevende, hoogrenderende cel- en moduletechnologieën en vernieuwende toepassingen op gebouwen, water en landbouwgrond. Er is echter ook sprake van uitdagingen. Innovaties blijven te vaak lang in het lab steken. Als ze hun weg naar de markt vinden, dan is dat vaak een langdurig proces. Willen we het Europese potentieel ontsluiten, dan is er onder andere meer kennisoverdracht en samenwerking nodig. En dit moet nu gebeuren. Europese pv-fabrikanten hebben een paar jaar voorsprong op de concurrentie. Als Europa wil investeren in productiecapaciteit, dan is dit het moment. Daarom heeft Solar Power Europe als koepelorganisatie van de Europese pv-industrie in mei 2020 de Solar Manufacturing Accelerator geïntroduceerd.’

Dynamiseren en investeren
De Solar Manufacturing Accelerator is een open platform voor organisaties en bedrijven die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van en samenwerken in pv-productieprojecten. Naast het in beeld brengen en bijeenbrengen van initiatieven en relevante marktpartijen wil het bovendien de brug slaan naar investeerders. Dit moet leiden tot een versnelling in het uitrollen van allerhande manufacturingprojecten, en een boost geven aan een hernieuwde Europese pv-industrie. In februari 2021 is daar met de lancering van het European Solar Initiative een nieuwe stap in gezet.

Binnen het European Solar Initiative bundelen SPE en EIT InnoEnergy hun krachten. De Solar Manufacturing Accelerator focust zich op het identificeren van relevante spelers en het structureren en dynamiseren van het industriële ecosysteem. Daaraan is nu het Solar Business Investment Platform toegevoegd. Dat moet versnelling en focus brengen in het investeren in kansrijke projecten. Dat moet tegen 2025 resulteren in een jaarlijkse opschaling van 20 gigawattpiek aan zonne-energie en daarmee het komende decennium ieder jaar 40 miljard euro aan bruto binnenlands product en 400.000 nieuwe banen opleveren.

Eerdere successen
Chevillard: ‘Het Solar Business Investment Platform sluit aan op de ontwikkeling van concurrerende pv-productieprojecten en overbrugt de kloof met investeerders. We identificeren high potential projecten, begeleiden die in hun rijping, ook wat betreft financierbaarheid, en helpen de deelnemende partijen bij het bereiken van investeerders. Het platform is opgezet met publieke partijen zoals de Europese Investeringsbank, private financieringsinstellingen en industriële kernspelers. We maken daarbij gebruik van de eerdere successen – mobiliseren het ecosysteem en de knowhow – van het investeringsplatform van de European Battery Alliance dat EIT InnoEnergy in 2019 lanceerde. Daarnaast bouwen we voort op het netwerk en wat we inmiddels aan ervaring hebben opgedaan binnen Solar Manufacturing Accelerator.’

Lees hier het volledige artikel ‘European Solar Initiative geeft boost aan wedergeboorte Europese pv-industrie’ in de mei 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Accountmanager MKB

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!