Solar Magazine - Metropoolregio Eindhoven presenteert Regionale Energiestrategie 1.0: doel van 2 terawattuur gehandhaafd
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Metropoolregio Eindhoven presenteert Regionale Energiestrategie 1.0: doel van 2 terawattuur gehandhaafd
© Metropoolregio Eindhoven

Metropoolregio Eindhoven presenteert Regionale Energiestrategie 1.0: doel van 2 terawattuur gehandhaafd

Metropoolregio Eindhoven heeft de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 gepresenteerd. Het doel van 2 terawattuur uit de concept-RES is gehandhaafd.Verder zijn zoekgebieden voor windmolens en zonnepanelen aangewezen.

De afgelopen jaren heeft de Metropoolregio Eindhoven al 0,51 terawattuur aan zonnedaken, zonnevelden en windturbines gerealiseerd. De gerealiseerde projecten rekent de regio mee in het totale bod. Ook 0,64 terawattuur zonnedaken, zonnevelden en windturbines die in voorbereiding zijn (pijplijn) rekent men mee. In totaal is dus al 1,15 terawattuur aan grootschalige duurzame opwek gerealiseerd of in voorbereiding.

Nieuwe versie zonneladder
In de RES 1.0 heeft de Metropoolregio Eindhoven een nieuwe versie van zijn zonneladder opgenomen die de voorkeursvolgorde weergeeft voor de realisatie van zonnepanelen. De zonneladder speelt een belangrijke rol in de ambitie.

Zon op dak vormt de eerste trede en zonnepanelen op braakliggende grond en pauzelandschappen de tweede trede. De eerste 2 treden van de zonneladder moeten leiden tot 0,28 terawattuur aan zonnepanelen.

Zonnepanelen langs grootschalige infrastructuur en op industriële plassen (geen natuur) vormen de derde trede. Waar de eerdere zonneladder 3 treden had, zijn nu ook een vierde en vijfde trede toegevoegd. Trede 4 is de combinatie van energie met andere opgaven en functies, zoals langs een stads- of dorpsrand, landbouwgronden met meervoudig ruimtegebruik, op recreatieplassen (geen natuur) en als buffer rondom natuurgebieden ter vervanging van agrarisch gebruik. De laatste trede betreft landbouwgronden, mits goed ingepast en in verbinding met andere gebiedsopgaven.

Zoekgebieden
Inmiddels is er voor elk zoekgebied voor windmolens en zonnepanelen een milieueffectbeoordeling opgesteld en zijn de zoekgebieden uit de concept-RES verfijnd op basis van tussenresultaten van de milieueffectrapportage-procedure (planMER).

Dit voorjaar vraagt de regio volksvertegenwoordigers en stakeholders, onder andere gevoed door lokale stakeholders en inwoners, om een reactie op de verfijnde zoekgebieden voor wind- en zonne-energie te geven. Deze RES 1.0 heeft namelijk nog de status van concept en moet nog door de verschillende stakeholders akkoord bevonden worden.

Bekijk een analyse van alle Regionale Energiestrategieën 1.0 hier in het speciale dossier van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Magazijnmedewerker

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Parttime (24 uur) - Haarlem, 2011 MA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!