Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Onderzoek Agem om ondanks vol stroomnet Achterhoek ruimte te maken voor zonnepanelen bij boeren
© Janmarijs123 | Dreamstime.com

Onderzoek Agem om ondanks vol stroomnet Achterhoek ruimte te maken voor zonnepanelen bij boeren

Agem gaat in opdracht van de provincie Gelderland onderzoek doen naar concrete oplossingen die het mogelijk maken om in de Achterhoek ondanks het volle elektriciteitsnet toch nog zonnepanelen aan te kunnen sluiten.

Het dunne elektriciteitsnet in het buitengebied kan zorgen voor moeilijkheden bij het realiseren van een zonnepaneelinstallatie op het dak van agrariërs. De meestvoorkomende belemmeringen zijn hoge aansluitkosten op het stroomnet van Liander en netcongestie.

Opslaan
Via het programma ‘Zonnige Agrariërs in de Achterhoek (ZAA)’ onderzoekt Agem dit probleem. Het doel is om oplossingsrichtingen te zoeken zodat er meer zonnepanelen op agrarische daken in het buitengebied geplaatst kunnen worden. Het ZAA-programma biedt geen concrete oplossing voor netcongestie, maar zoekt naar oplossingen die ondanks netcongestie kunnen bijdragen aan meer zonnepanelen op het dak. De oplossingsrichtingen die onderzocht worden, zijn onder meer het geschikt maken van installaties voor een kleinere netaansluiting, het delen van een netaansluiting, het opslaan van zonnestroom in batterijen en het omzetten van stroom in warmte, koude en/of gas. Binnenkort wordt een batterijopstelling op 4 locaties in de Achterhoek in de praktijk getoetst.

Thijs Huls, teamleider Ontwikkeling bij Agem, vult aan: ‘We lezen in de krant vaak dat het net vol zit en trekken dan al snel de conclusie dat er niks meer mogelijk is. Er is echter nog veel mogelijk met concrete oplossingen en daarom focussen wij bij Agem op wat er wél kan. Er zijn verschillende mogelijkheden om de pieken in de stroomopwekking ‘af te toppen’ door gebruik te maken van omvormers met een lager vermogen. Hierdoor volstaat een kleinere aansluiting op het elektriciteitsnet. Als voordeel brengt dit ook meestal minder kosten met zich mee. Ook kunnen de zonnepanelen geplaatst worden op het oost-westen in plaats van het zuiden.’

In onderstaand webinar, dat eind april plaatsvond, geven Agem en Liander toelichting op het ZAA-programma.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Business Improvement Specialist (M/V)

Fulltime (40 uur) - 3542DM
ProfiNRG zoekt:

Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3452DM , 37
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!