Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Camping en ministerie van Defensie maken tevergeefs bezwaar tegen zonnepark
© Adviesbureau Haver Droeze

Camping en ministerie van Defensie maken tevergeefs bezwaar tegen zonnepark

Camping Het Polderbos en het ministerie van Defensie hebben tevergeefs bezwaar gemaakt tegen de komst van een zonnepark in Zeewolde. Beide partijen zijn door de rechtbank tot niet-belanghebbenden verklaard.

Zowel Camping Het Polderbos als het ministerie had bij de rechtbank Midden-Nederland een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Zeewolde. Die heeft Sunvest een omgevingsvergunning verleend voor de realisatie van zonnepark Zonnewoud. Met dit zonnepark beoogt Sunvest een ‘bos’ te realiseren dat energie oplevert, voedsel produceert, informatie verstrekt, rijk is aan natuur en intrigerend is voor bezoekers om er te verblijven en om er regelmatig naar terug te keren.

Niet-ontvankelijk
Camping Het Groene Bos ligt op ongeveer 150 meter afstand en de campingeigenaar stelt dat de groene omgeving deels verloren zal gaan door de komst van het zonnepark. Verder vreest de camping voor parkeeroverlast van bezoekers die afkomen op de recreatieve bouwwerken die bij het zonnepark moeten verrijzen.

De rechtbank heeft het beroep van de camping niet-ontvankelijk verklaard, omdat eiseres geen belanghebbende is bij het bestreden besluit. Het perceel van de camping grenst niet direct aan het plangebied. De percelen worden van elkaar gescheiden door een natuurstrook met dichte bebossing. De rechter stelt dat er vanaf het perceel van de camping geen enkel zicht is op het zonnepark. Gelet hierop is de camping volgens de rechtbank geen belanghebbende.

Te laat
De rechtbank heeft ook het bezwaar van de staatssecretaris van Defensie tegen het zonnepark niet-ontvankelijk verklaard. Daarbij is de reden wel anders: het beroep van het ministerie is te laat ingediend.

Tegen de afgifte van de omgevingsvergunning kan namelijk tot en met 22 juli 2020 beroep worden ingesteld bij de rechtbank. Het ministerie heeft echter op 13 augustus 2020 beroep ingesteld. Als een beroep te laat is ingediend, moet het niet-ontvankelijk worden verklaard. Dat is alleen anders als redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat de indiener van het beroep in verzuim is geweest. Volgens het ministerie is dat hier het geval, omdat hij buiten zijn schuld om niet eerder bekend was met het bestreden besluit. De rechter gaat echter niet in de redenatie mee en verklaart het beroep niet-ontvankelijk.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Emergo Prefab zoekt:

Lead Development Engineer Energiesystemen

32-40 uur - Almelo, 7609 R. Almelo
kWh People zoekt:

Data Analist Energiedata

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!