Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Samenwerking Lightyear en Bridgestone: speciale banden voor elektrische auto op zonne-energie
© Lightyear

Samenwerking Lightyear en Bridgestone: speciale banden voor elektrische auto op zonne-energie

Lightyear, de Nederlandse fabrikant van de elektrische auto op zonne-energie Lightyear One, heeft een samenwerkingsverband met Bridgestone. De bandenfabrikant heeft een speciale autoband voor de auto ontwikkeld.

Bridgestone heeft zijn lichtgewicht en milieuvriendelijke ENLITEN-technologie toegepast op de Turanza Eco-banden die speciaal voor Lightyear zijn ontwikkeld. De banden hebben een zeer lage rolweerstand en een lichter gewicht.

Actieradius
De banden leveren volgens de 2 bedrijven een aanzienlijke bijdrage aan de efficiëntie van de auto, zodat de batterij langer meegaat, de actieradius zo groot mogelijk is en het milieu minder wordt belast.

Uit recent onderzoek  van Bridgestone is gebleken dat bijna 50 procent van de Europese automobilisten overweegt een volledig elektrische auto aan te schaffen. Daarentegen is 37 procent daar nog steeds sceptisch over vanwege zorgen over de efficiëntie en de beperkte actieradius.

Lightyear One pakt deze bezorgdheid aan door een actieradius van 725 kilometer te bieden. Tegelijkertijd is de auto volgens de fabrikant tot 3 keer energiezuiniger dan alternatieve elektrische voertuigen die momenteel op de markt zijn. Het voertuig wordt rechtstreeks door de zon opgeladen via een zonnedak. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot en de laadbehoefte van de gebruiker tot een minimum beperkt en de efficiëntie gemaximaliseerd. Lightyear One verschijnt in het tweede kwartaal van 2021 op de testbaan en is aan het eind van het vierde kwartaal commercieel verkrijgbaar.

10 procent lichter
Voor de Turanza Eco-banden heeft Bridgestone voor het eerst de revolutionaire lichtgewicht ENLITEN- en ologic-technologieën gecombineerd. Deze technologieën zorgen voor gewichtsreductie door het gebruik van minder grondstoffen tijdens het productieproces. Bovendien wordt de rolweerstand verlaagd door een innovatief profiel, grotere diameters, hoge bandenspanning en een slank ontwerp.

Door de lage rolweerstand van de banden kan Lightyear One ook van een lichtere accu profiteren. In vergelijking met andere banden voor elektrische auto’s zijn de Turanza Eco-banden dusdanig ontworpen om de actieradius te vergroten, wat neerkomt op een equivalente gewichtsvermindering van meer dan 90 kilogram. Naast het feit dat Lightyear One verder kan rijden tussen 2 laadbeurten, is de verspreiding van silica van de band verbeterd door een nieuwe mengtechnologie toe te passen. Het totale gewicht van de band per voertuig  is met 3,6 kilogram – ongeveer 10 procent – verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van de kilometrage en de grip.

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
kWh People zoekt:

Service Manager

Fulltime (40 uur) - Randstad
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Calculator

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN Heino
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!