logo
wvhj2023
© Wessel Cirkel | Dreamstime.com
© Wessel Cirkel | Dreamstime.com
13 april 2021

PVV stelt kritische Kamervragen over stijgende kosten netbeheerders

Alexander Kops van de PVV heeft Kamervragen gesteld aan minister Van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat over de stijgende kosten van netbeheerders door de energietransitie.

De PVV’er is kritisch over de toenemende kosten bij netbeheerders door de uitrol van windmolens en zonnepanelen. Aanleiding is het nieuws dat Stedin 44 gemeentelijke aandeelhouders vraagt om een kapitaalinjectie van 200 miljoen euro.

Lokale lasten
‘Deelt u de mening dat het tegenstrijdig is dat het land wordt volgeplempt met windturbines en zonnepanelen, terwijl het elektriciteitsnet dat helemaal niet aankan?’, opent Kops zijn kritische vragen aan de minister. ‘Deelt u de conclusie dat zonder windturbines en zonnepanelen het elektriciteitsnet helemaal niet, voor uiteindelijk vele miljarden, verzwaard zou hoeven worden? Bent u ervan op de hoogte dat veel gemeenten (als gevolg van de coronacrisis) in financieel zwaar weer verkeren en daarom de lokale lasten, zoals de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing, flink hebben verhoogd? Hoe voorkomt u dat de gemeentelijke aandeelhouders van Stedin, en andere gemeenten, de lokale lasten als gevolg van de verzwaring van het elektriciteitsnet nog verder zullen verhogen?’

Kops wil verder weten hoe Van ’t Wout denkt te kunnen voorkomen dat de netbeheerkosten nog verder zullen stijgen. ‘Deelt u de alomvattende conclusie dat de (energie)lasten voor huishoudens omlaag moeten? Deelt u de mening dat dat niet samengaat met uw onzinnige, onmogelijke en onbetaalbare energietransitie? Bent u ertoe bereid hier onmiddellijk mee te stoppen?’

Betrouwbaarheid stroomnet
Tot slot wil het PVV-Kamerlid weten welk effect de inzet van deze ‘spitsstrook’ heeft voor de energietransitie op de betrouwbaarheid van het stroomnet. Hij wil weten of de minister de conclusie deelt dat, door de energietransitie, de beschikbaarheid van elektriciteit onzekerder wordt.

Minister Van ’t Wout moet de Kamervragen beantwoorden voordat de gebruikelijke termijn van 3 weken is verstreken. Mocht die beantwoordingstermijn te kort zijn, dan kan de minister een uitstelbericht sturen en de vragen binnen 6 weken beantwoorden.

Eerder

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten