Solar Magazine - Alliander vraagt aandeelhouders om extra kapitaal voor netbeheerder Liander
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Alliander vraagt aandeelhouders om extra kapitaal voor netbeheerder Liander
© Alliander

Alliander vraagt aandeelhouders om extra kapitaal voor netbeheerder Liander

Netwerkbedrijf Alliander, moeder van netbeheerder Liander, heeft zijn aandeelhouders tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering om extra kapitaal gevraagd. Ze krijgen alleen een individueel financieringsverzoek.

Om de capaciteit van het energienet uit te breiden, stelt Alliander de komende 10 jaar evenveel werk te verzetten als in de afgelopen 40 jaar.

Individueel financieringsverzoek
‘Wij verwachten dat de totale investeringen op korte termijn oplopen tot ongeveer 1,2 miljard euro per jaar’, stelt Alliander. ‘Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van afgelopen jaren. Alliander heeft een gezonde financiële positie. De huidige gereguleerde inkomsten bieden echter onvoldoende ruimte om de noodzakelijke investeringen in de komende jaren te financieren. Om de benodigde investeringen te kunnen blijven doen en onze A-rating te behouden, is versterking van het eigen vermogen noodzakelijk.’

Samen met de grootste aandeelhouders heeft Alliander de afgelopen periode verkend op welke wijze het het eigen vermogen kan versterken. De gesprekken hierover bevinden zich in een vergevorderd stadium. Doel is om de financiële stabiliteit van Alliander te borgen. De komende weken werkt men aan de voorwaarden met betrekking tot de kapitaalversterking. Daarna ontvangen alle aandeelhouders een individueel financieringsverzoek.

Meerdere sporen
Naast de gesprekken met de aandeelhouders over versterking van het eigen vermogen, blijven we als Alliander werken aan een wendbare, slagvaardige en kostenefficiënte organisatie, om de kosten van de organisatie te verlagen en de productiviteit te verhogen.

Verder worden samen met de andere netbeheerders gesprekken gevoerd met de Autoriteit Consument & Markt (ACM), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Financiën over zowel de huidige inkomstensystematiek van de netbeheerders als manieren om op de langere termijn te voorzien in voldoende eigen vermogen voor de regionale netbeheerder. Alle aandelen van Alliander zijn in handen van Nederlandse provincies en gemeenten, waaronder de provincies Gelderland, Friesland, Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. ​

Netbeheerder Enexis vroeg zijn aandeelhouders vorig jaar al om extra kapitaal en onlangs vroeg Stedin Groep, het netwerkbedrijf achter netbeheerders Stedin en Enduris, zijn aandeelhouders om 200 miljoen euro kapitaal. Het geld is nodig om investeringen voor de energietransitie te kunnen doen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Elektromonteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino
Zonnefabriek zoekt:

Sales medewerker Binnendienst

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!