- Energie-Nederland: minimumeis participatie onwenselijk, zon op landbouwgrond niet uitsluiten
- LONGi Solar verkocht in 2020 meeste zonnepanelen, JinkoSolar en JA Solar completeren top 3
- Gemeenten, provincies en waterschappen: lokaal haalbaar botst met ‘landelijk betaalbaar’
- ACM keurt voorstel netbeheerders af voor wijzigen regels congestiemanagement en transportschaarste
- Belgische eigenaren zonnepanelen kunnen zonne-energie verkopen aan Decathlon
- REC vernieuwt REC SunSnap-app voor betere ondersteuning installateurs
- Mijlpaal Europa: meer duurzame dan fossiele stroom, Nederland snelste groeier met zonne-energie
- Oproep provincies: verklaar Omgevingswet niet controversieel
Provincies en gemeenten investeren 500 miljoen euro in Enexis
5 provincies en 66 gemeenten die aandeelhouder zijn van Enexis Groep hebben besloten 500 miljoen euro in het netwerkbedrijf te investeren. Hiermee kan Enexis Groep de energietransitie faciliteren.
Enexis maakte onlangs bekend als onderdeel van zijn investeringsplan 39 nieuwe hoogspanningsstations in Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg en Overijssel te bouwen.
Kapitaalmarkt
Afgelopen zomer werd het eerste gedeelte van de lening van de provincies en gemeenten afgesloten voor een totaalbedrag van ruim 421 miljoen euro en nu is daar het tweede deel ter hoogte van 79 miljoen bij gekomen. Het rentepercentage voor het tweede deel van de lening bedraagt 1,40 procent.
Voldoende eigen vermogen is volgens het netwerkbedrijf belangrijk om een solide kredietwaardigheid te handhaven, waardoor de organisatie toegang behoudt tot de kapitaalmarkt en leningen kan afsluiten tegen gunstige tarieven.
Structureel hoger
Door de energietransitie heeft Enexis Groep meer geld nodig om te investeren in voorzieningen die het stroomnet geschikt maken voor hernieuwbare energie. Daarnaast blijft het netwerkbedrijf investeren in het reguliere onderhoud en uitbreidingen die nodig zijn voor een veilig netwerk.
Dit alles vraagt om een structureel hoger activiteiten- en investeringsniveau. Enexis kijkt daarbij kritisch naar zijn efficiency en is in gesprek met reguleringsinstanties om de groei als gevolg van de energietransitie te kunnen blijven financieren.