Solar Magazine - Kamervragen over dwangarbeid Oeigoeren bij productie zonnepanelen in China
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen over dwangarbeid Oeigoeren bij productie zonnepanelen in China
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com

Kamervragen over dwangarbeid Oeigoeren bij productie zonnepanelen in China

Tom van den Nieuwenhuijzen van GroenLinks heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld over de productie van zonnepanelen in China waarbij sprake zou zijn van dwangarbeid door Oeigoeren in de regio Xianjiang.

De Amerikaanse Solar Energy Industries Association (SEIA) riep bedrijven in de Verenigde Staten afgelopen herfst al op om geen silicium meer uit de Chinese regio Xinjiang te importeren. In de regio zou sprake zijn van mensenrechtenschendingen. Daaropvolgend tekenden 175 bedrijven uit de wereldwijde zonne-energiesector half februari een belofte van SEIA om dwangarbeid in de toeleveringsketen tegen te gaan.

New York Times
Inmiddels is het nieuws over de mogelijke dwangarbeid mede door een artikel in de New York Times overgewaaid naar Nederland en heeft dit geleid tot vragen in de Tweede Kamer. Kamerlid Van den Nieuwenhuijzen heeft een reeks vragen gesteld aan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de productie van zonnepanelen met Oeigoerse dwangarbeid.

Hij wil onder meer weten of Kaag bekend is met het artikel in de New York Times waarin de American Federation of Labourunions (AFL) de regering van de Amerikaanse president Joe Biden oproept om de import van zonnepanelen gemaakt met Oeigoerse dwangarbeid aan banden te leggen.

Verder onderzoek
Ook wil het GroenLinks-kamerlid weten of Kaag inzicht heeft in de verbondenheid van zonnepanelen die in Nederland worden gebruikt met de dwangarbeid en of zij bereid is om hier verder onderzoek naar te laten doen. Verder wil Van den Nieuwenhuijzen weten hoe momenteel toezicht gehouden wordt op het naleven van de mensenrechten in de productieketens van zonnepanelen die in Nederland worden gebruikt.

Nederlandse subsidie
Daarnaast heeft Van den Nieuwenhuijzen vragen over Nederlandse subsidie die mogelijk besteed is aan zonnepanelen die gemaakt zijn met behulp van Oeigoerse dwangarbeid: ‘Kunt u uitsluiten dat hier subsidie aan is besteed? Hoe kunt u zorgdragen dat in de toekomst geen Nederlandse subsidie wordt besteed aan zonnepanelen die gemaakt zijn met Oeigoerse dwangarbeid? Bent u bereid om zorg te dragen dat er geen subsidies meer verstrekt worden aan de toepassing van zonnepanelen die gemaakt zijn met dwangarbeid van Oeigoeren?’, aldus het Kamerlid.

Tot slot wil hij weten hoe de dwangarbeid van Oeigoeren in de ketens van zonnepanelen zich verhouden tot de richtlijnen voor multinationale ondernemingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO-richtlijnen) en of zonne-energiebedrijven de OESO-richtlijnen hebben onderschreven en de minister ze hieraan gaat houden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!