logo
wvhj2023
© Hydron
© Hydron
9 april 2021

Maakindustrie verenigt zich in Elektrolyser Platform NL om inzet waterstof te versnellen

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en TNO hebben zich samen met een groot aantal bedrijven verenigd in het Elektrolysers Platform NL om de inzet van waterstof te versnellen.

Nederland staat volgens een verkenning van FME en TNO voorgesorteerd om internationaal een koploperspositie in te nemen als leverancier van elektrolysers, de sleuteltechnologie voor productie van groene waterstof. Minister Bas van ’t Wout heeft de actieagenda van het platform in ontvangst genomen.

Toeleggen op productie
De oprichting van een actieve community van maakbedrijven die zich (willen) toeleggen op de productie van elektrolysers, of de daarvoor benodigde componenten hebben, is hard nodig. ‘De krachtenbundeling van de Nederlandse Elektrolyser Industrie is belangrijk om de bedrijven te laten samenwerken en gezamenlijk technologie te laten ontwikkelen om de energietransitie mogelijk te maken’, aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé.

Waterstoftechnologie heeft volgens haar de potentie om een belangrijk exportproduct van Nederland te worden. ‘Nederland heeft een uitstekende gasinfrastructuur die herinzetbaar is voor transport van duurzame waterstof en een flink potentieel aan offshorewind voor de productie van groene waterstof. Waterstof kan niet alleen helpen de Nederlandse klimaatdoelen te halen, maar kan ook duurzame economische groei en banen scheppen.’

Diverse elektrolysetechnologieën
Er zijn diverse elektrolysetechnologieën beschikbaar. De verkenning legt alleen focus op die technologieën die in de komende 5 tot 10 jaar in aanmerking komen voor opschaling. En dan met name in termen van productie (in grote series) en schaal (grote industriële systemen). Volgens de verkenning gaat het in dit geval over de zogenaamde proton exchange membrane (pem)-elektrolyser en de alkaline-elektrolyser.

Alkalinesystemen worden al jarenlang grootschalig (6 tot 100 megawatt) toegepast, recentelijk vooral bij de productie van chloor. De geïnstalleerde systemen zijn groot, traag in(af)schakelbaar, vragen veel vermogen en zijn minder efficiënt dan pem-systemen. Pem-systemen zijn relatief nieuw en beschikken volgens de verkenning over een aantal voordelen. Ze hebben een kleinere fysieke footprint, produceren waterstof op druk en zijn geschikt voor koppeling aan een fluctuerende energiebron zoals een windpark. De grootste systemen hebben op dit moment een vermogen van circa 10 megawatt. Voor flexibiliteit en integratie met duurzame-energieopwekking lijkt de pem-elektrolyser de meest passende oplossing.

Andere technologieën, zoals de solid oxide elektrolyser of de anion exchange membrane electrolyser bevinden zich nog in het R&D-stadium.

Hele waardeketen aanwezig
Een pem-elektrolyser bestaat uit een set gestapelde basiseenheden, zogenaamde cellen, die elk afzonderlijk de basisfunctie, de elektrolyse, kunnen uitvoeren. Het hart van de cel wordt gevormd door de membraan met daarop aangebrachte elektrodes, ingekapseld tussen 2 metalen platen, waar water en reactiegassen langs gevoerd kunnen worden. Het geheel staat onder elektrische spanning en hoge mechanische druk. Meerdere gestapelde cellen vormen samen een stack. Naarmate er grotere en meerdere cellen op elkaar gestapeld worden, neemt het vermogen van de elektrolyser-stack toe.

Op basis van de verkenning constateren FME en TNO dat de gehele waardeketen voor (productie van) elektrolysers is vertegenwoordigd in Nederland; van stack-componenten tot stack-integratie tot balance-of-plant - zoals vermogenselektronica en waterzuiveringstechniek - en systeemintegratie: inzet is om het Nederlandse bedrijfsleven te helpen om een unieke en internationaal concurrerende kennispositie op te bouwen, te behouden en zichtbaar te maken voor (inter)nationale ketenpartners.

5 aanbevelingen

In de verkenning ‘Elektrolysers: Kansen voor de Nederlandse Maakindustrie’ doen TNO en FME 5 aanbevelingen voor de ontwikkeling van een Nederlandse productieketen voor elektrolysers.

  1. Versnel innovatie door combinatie van vraagbundeling en ontwikkel een Productie Proeftuin Elektrolyser NL gericht op het experimenteren met productie van (componenten voor) elektrolysers.
  2. Richt een landelijk ‘Elektrolyser Makersplatform’ op.
  3. Geef gezamenlijk richting aan innovatie en werk samen aan standaardisering.
  4. Organiseer een periodiek bovenregionaal beleidsoverleg en versimpel en verkort het traject omtrent (vergunnings)aanvraag van waterstof-applicaties.
  5. Investeer in internationale samenwerking en ontwikkel een Nederlandse propositie.

Om de gestelde ambities te verwezenlijken, is behoefte aan een investeringsfonds voor de financiering van de onrendabele top van grootschalige projecten. Ook is het belangrijk om de noodzakelijke randvoorwaarden te creëren. Dit ondersteunt de Nederlandse klimaatambities én het nationaal verdienvermogen. Dit gezien het grote internationale exportpotentieel voor elektrolysers, maar ook doordat Nederland door het creëren van een afzetmarkt een internationale proeftuin kan worden voor elektrolysers.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten