logo
wvhj2023
© Alexander Sorokopud | Dreamstime.com
© Alexander Sorokopud | Dreamstime.com
7 april 2021

Universiteit Brussel: Belgen en Nederlanders willen prosument worden, wel betere communicatie nodig

Hoge onderhoudskosten, veiligheidsproblemen en mogelijke visuele en geluidsoverlast zijn de belangrijkste obstakels voor consumenten om te investeren in hernieuwbare energie. Dat stelt Vrije Universiteit Brussel.

De obstakels zijn naar voren gekomen in een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in samenwerking met adviesbureau Deep Blue. Zij hebben als onderdeel van het innovatieproject RENAISSANCE een enquête uitgevoerd over de acceptatie van schone-energietechnologieën. Centrale vraag is of burgers er iets voor voelen om zowel consument als producent – oftewel prosument – van hernieuwbare energie te worden in hun eigen lokale gemeenschap.

Behoefte aan transparantie
Uit het onderzoek blijkt dat minder schadelijke emissies en lagere energiekosten als de belangrijkste voordelen worden gezien. Verder blijkt dat potentiële prosumenten wel behoefte hebben aan transparantie over de kosten en geruststelling over de gevolgen voor gezondheid en veiligheid voordat ze zich zouden aansluiten bij een dergelijk prosumenteninitiatief.

‘Uit het onderzoek blijkt dat mensen klaar zijn voor een energietransitie, met nieuwe manieren om energie te produceren en te delen binnen gemeenschappen, ondanks hun beperkte kennis over de complexiteit ervan’, duidt VUB-professor Coosemans, die het Europese RENAISSANCE-project leidt vanuit de VUB-onderzoeksgroep MOBI. ‘Er is echter een betere tweerichtingscommunicatie tussen instellingen en burgers nodig om het proces te vergemakkelijken. Dit om zowel de kennis rond maatregelen en beleid te vergroten, als om meer bereidheid te creëren voor het instappen in dergelijke nieuwe systemen. Er wordt hierin duidelijk een leidende rol van beleidsmakers verwacht.’

Obstakels
Het Europese RENAISSANCE-project werd opgestart met als doel het delen van hernieuwbare energie te stimuleren en na te gaan hoe energiegemeenschappen er in de praktijk kunnen uitzien. Het projectconsortium heeft het bewustzijn en de verwachtingen van Europese burgers ten aanzien van verschillende bedrijfsmodellen op de energiemarkt onderzocht.

Bij de mogelijkheid om kleine energieproductiesystemen op hun eigendom te plaatsen of in hun buurt, vinden de respondenten milieuvoordelen en lagere energierekeningen een belangrijke drijfveer. Daarentegen zijn hoge onderhoudskosten, veiligheidsproblemen en mogelijke visuele en geluidsoverlast grote obstakels. De belangrijkste elementen die hen ervan weerhouden, blijken de mogelijke verborgen kosten te zijn, gevolgd door transparantieproblemen en een laag niveau van dienstverlening. ‘Dit suggereert dat er meer voor dergelijke oplossingen zou gekozen worden wanneer hier bijvoorbeeld ook een onderhoudsdienst bij wordt aangeboden. Respondenten accepteren een lokale productie-installatie voor hernieuwbare energie enkel wanneer een hoge mate van transparantie in termen van kosten, gezondheids- en veiligheidseffecten wordt verzekerd’, stelt Alessandra Tedeschi van Deep Blue.

4 proefprojecten
Ten slotte is er volgens de onderzoekers geen energietransitie mogelijk zonder de implementatie van innovatieve energiebedrijfsmodellen in een samenwerking tussen de lokale besturen, actoren op de energiemarkt en consumenten.

Tedeschi hierover: ‘Aangezien technologieën zoals blockchain en slimme contracten nu voldoende ontwikkeld zijn, kunnen ze de acceptatie door eindgebruikers vergemakkelijken. De tijd lijkt rijp voor een energietransitie, en het is aan beleidsmakers en regelgevers om het tempo op te voeren. Als beleidsmakers succesvolle voorbeelden van lokale initiatieven beter voor het voetlicht zouden brengen en nieuwe oplossingen voor hernieuwbare energie zouden promoten via een duidelijke communicatie, is een grootschalige uitrol op korte termijn zeker mogelijk. De mensen zijn er klaar voor.’

Deze enquête rond sociale acceptatie is ontwikkeld om systematisch feedback van belanghebbenden binnen RENAISSANCE te verzamelen, met name in de 4 proefprojecten in Griekenland, België, Spanje en Nederland. De enquête zal 3 keer worden afgenomen tijdens de duur van het RENAISSANCE-project en de resultaten worden gebruikt om verbeteringen aan te brengen in het ontwerp en de implementatiestrategie van de door RENAISSANCE voorgestelde oplossingen voor lokale energiegemeenschappen. De verkregen resultaten zullen daarnaast ook een leidraad vormen voor de communicatiestrategie van het project.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten