logo
wvhj2023
Huawei
Huawei
31 maart 2021

IHS: verkoop zonnepanelen stijgt naar ongekende hoogte, wereldwijd 181 gigawattpiek geïnstalleerd

De verkoop van zonnepanelen stijgt in 2021 naar het hoogste niveau van de afgelopen 5 jaar. Wereldwijd wordt er dit jaar 181 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat voorspelt IHS Markit.

De verkoop van zonnepanelen groeit daarmee in 2021 met 27 procent. China, India en de Verenigde Staten zijn volgens het marktonderzoeksbureau de landen die de recordgroei aanjagen, ondanks de stijgende zonnepaneelprijzen en hoge containertarieven.

Top 3
China zal volgens HIS Markit dit kalenderjaar 60 gigawattpiek aan zonnepanelen installeren. Runner-up Amerika verwelkomt minder dan de helft van dat volume, te weten 27 gigawattpiek. India completeert de top 3 en installeert 12 gigawattpiek aan zonnepanelen.

‘In 2021 is de sterke groei voornamelijk afkomstig van deze 3 belangrijkste markten’, duidt Edurne Zoco, uitvoerend directeur Schone Energietechnologie bij IHS Markit. ‘Een aanzienlijk aantal projecten liep in 2020 vertraging op en vanwege de zeer sterke leveringen in het vierde kwartaal van 2020 zal een deel van dit volume in 2021 worden geïnstalleerd en aangesloten.’

Uitverkocht
In Europa wordt volgens de marktonderzoekers dit jaar een groot aantal aanbestede projecten afgerond. Vanwege lager dan verwachte opbrengsten zullen niet alle projecten die gepland waren voor installatie in 2021 doorgaan.

Bovendien zijn de zonnepaneelprijzen gestegen door piekende vraag naar sommige grondstoffen zoals polykristallijn silicium. ‘Toonaangevende fabrikanten van zonnepanelen zijn voor de eerste helft van het jaar uitverkocht’, besluit Josefin Berg, onderzoeksmanager Schone Energietechnologie bij IHS Markit.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten