logo
wvhj2023
© Spacekris | Dreamstime.com
© Spacekris | Dreamstime.com
19 maart 2021

VREG overweegt invoering capaciteitstarief met 6 maanden uit te stellen tot 1 juli 2022

De Vlaamse energieregulator VREG overweegt de invoering van het capaciteitstarief uit te stellen van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022. Dit naar aanleiding van een verzoek van netbeheerder Fluvius.

Het uitstel is volgens Fluvius organisatorisch en IT-technisch noodzakelijk om de continuïteit van de marktwerking te verzekeren. De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) voert van 18 maart tot en met 2 mei een consultatie uit, waarbij ook het uitstel onderwerp van gesprek is.

Stroompieken
De VREG maakte afgelopen zomer de nieuwe tariefmethodologie bekend. Vanaf 2022 wordt een capaciteitstarief ingevoerd waardoor onder meer veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen. Voor eigenaren van zonnepanelen wordt het daarmee interessant om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir stelde onlangs al de invoering van het nieuwe capaciteitstarief uit te willen stellen. Dit vanwege alle recente onrust rond het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor eigenaren van zonnepanelen.

De VREG stelt het concrete verzoek tot uitstel dat ze van Fluvius heeft ontvangen te betreuren. Temeer omdat de netbeheerder pas om dit uitstel vraagt ruimschoots nadat het openbare consultatieproces over de tariefmethodologie 2021-2024 is afgerond.

Consultatie
De mogelijke wijzigingen waar de VREG nu via de consultatie om de mening van marktpartijen vraagt, betreft niet alleen een aanpassing van de datum voor invoering van de nieuwe tariefstructuur voor de elektriciteitsdistributienettarieven van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022, maar ook de toevoeging van enkele financiële incentives aan de netbeheerders. Dit in verband met het creëren van draagvlak bij burgers en bedrijven en het halen van de deadline van 1 juli 2022 door de netbeheerders.

In de consultatiedocumenten is te lezen dat als de datum van 1 juli niet wordt gehaald, per nieuw begonnen maand voor alle distributienetbeheerders samen een malus in rekening wordt gebracht van 1 miljoen euro. De VREG beschouwt het bedrag als redelijk, rekening houdend met het grote maatschappelijke belang van een tijdige invoering van de tariefstructuurwijziging.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten