logo
wvhj2023
© Piotr Adamowicz | Dreamstime.com
© Piotr Adamowicz | Dreamstime.com
16 maart 2021

40 procent Nederlanders niet op de hoogte van energielabel woning

4 van de 10 Nederlanders weten niet welk energielabel hun woning heeft. Dit ondanks dat het energielabel al verplicht is sinds 2008. Generatie X en babyboomers weten vaker dan millennials niet wat het label is.

De jongere generatie is niet alleen beter op de hoogte van het energielabel, ze zijn ook veel vaker van plan om het label in het komende jaar te verbeteren. De lage energierekening is voor de meeste Nederlanders die willen verduurzamen, ermee bezig zijn of dit hebben gedaan (62 procent) de drijfveer om te verduurzamen en het energielabel te verbeteren. Dat alles blijkt uit onderzoek van online-consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Zo snel mogelijk verduurzamen
Ondanks de grote onwetendheid over het eigen energielabel, geeft 61 procent van de Nederlanders wel aan te weten hoe het energielabel verbeterd kan worden. Vooral Nederlanders met een laag energielabel (B tot en met G) weten hoe het energielabel te verhogen is, vergeleken met mensen met een hoog energielabel (A). Babyboomers hebben ondanks onwetendheid over hun eigen energielabel wél de meeste kennis van de manieren waarop ze het energielabel kunnen verhogen.

Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, hebben babyboomers ook meer financiële middelen om verduurzaming te verwezenlijken. ‘Desondanks zien we dat vooral jongeren, met name millennials, de ambitie hebben om zo snel mogelijk te verduurzamen. Met de financiële regelingen vanuit de overheid zal verduurzaming de komende jaren in alle generaties normaal en mogelijk zijn.’

Terugverdientijd
Bleker vindt het niet gek dat de meeste Nederlanders die niet van plan zijn om te verduurzamen, dit niet doen vanwege financiële redenen (41 procent). Niet alleen kosten voor verduurzaming spelen een rol: de te lange terugverdientijd van de verduurzaming is voor 28 procent van de Nederlanders doorslaggevend om hun woning niet te verduurzamen.

Bleker: ‘In eerste instantie zien veel mensen ervan af vanwege de lange terugverdientijd en kosten. Toch levert verduurzaming van je woning je hoe dan ook iets op. Je huis wordt beduidend meer waard als het een energielabel A draagt. Als je weet welk energielabel jouw woning draagt, worden de mogelijkheden om te verduurzamen en daarmee nog meer te besparen op de energierekening pas duidelijk. Het is daarom niet alleen belangrijk om je energie te vergelijken en te kijken of het goedkoper kan, maar het is ook belangrijk te kijken naar waar de energie verloren gaat. Zo blijft jouw energierekening het laagst.’

Energieadviseur nodig
Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk voor woningeigenaren om zelf een vereenvoudigd energielabel aan te vragen. Enkel energieadviseurs die aan huis komen, mogen de energielabels nog toekennen.

Vorig jaar werd al bekend dat woningen met zonnepanelen door invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – in sommige gevallen een slechter energielabel krijgen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten