logo
wvhj2023
© Solarge
© Solarge
11 maart 2021

Nieuwe innovatieprojecten van start rond bipvt, agri-pv en aerodynamisch lichtgewicht zonnepanelen

One-Day Makeover, BIPVT levert MOOI energie!, GO-E, TROEF, Hoogbouwgevels Sta-Op, Sunbiose, RAPID en ECOCertified Solar Parks. Het zijn de namen van een reeks nieuwe innovatieprojecten rond zonne-energie.

De projecten kaderen in de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling & Innovatie (MOOI) op het thema Gebouwde omgeving. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelde afgelopen september 30 miljoen extra subsidie beschikbaar vanwege het grote aantal aanvragen dat werd ingediend. De TKI Urban Energy van de Topsector Energie heeft de consortia van bedrijven geholpen bij het opzetten van de projecten. Onderstaande projecten die goedgekeurd zijn, hebben direct betrekking op zonne-energie. In totaal zijn 19 van de 40 ingediende projecten gehonoreerd.

One-Day Makeover
Dit project van penvoerder Solarge bevat de ontwikkeling van een gecertificeerd recyclebaar, composiet bouwproduct met bijbehorend installatie- en productieproces om op grote schaal lichtgewicht, pv-geïntegreerde bouwcomponenten te produceren.

BIPVT levert MOOI energie!
BIPV Nederland leidt het project waarin gewerkt wordt aan de realisatie van een innovatieve, integrale renovatieaanpak voor een CO2-vrije gebouwde omgeving middels nieuwe plug-and-play building integrated pv thermal (bipvt)-systemen.

Gebouwde Omgeving Elektrificatie Innovatieplatform (GO-E)
TNO werkt in dit project aan het ontwikkelen van schaalbare flexdiensten die bijdragen aan een betere benutting van lokale energiebronnen en bijdragen aan reductie van piekbelasting van regionale netten. Regionale netbeheerders kunnen onderbouwd beslissen of, wanneer, waar en hoe flexibiliteit ingezet dient te worden om netcongestie te voorkomen.

TROEF
‘Transparant Reduceren van CO2 en Optimaliseren van energie in een Ecosysteem van Flexibiliteit’, kortweg TROEF. In dit project wordt door penvoerder BAM een nieuw gelaagd energie-ecosysteem ontwikkeld met bijbehorende systemen, tools en businessmodellen waarmee energie zo optimaal mogelijk kan worden uitgewisseld met andere gebouwen en gebieden in NL, met als doel een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.

Hoogbouwgevels Sta-Op
Dit project van TULiPPS SOLAR heeft als doel om building integrated pv (bipv)-gevelbouw gereed te maken voor grootschalige toepassing in Nederland. Dit wordt gedaan door bipv-gevels te standaardiseren en gestandaardiseerde processen digitaal in te richten om de prijs van integrale zonnestroomsystemen te matchen met standaardzonnepanelen. 

Sunbiose
Het hoofddoel van project Sunbiose van penvoerder Renergize Consultancy is om in 2024 agri-pv-systemen te hebben ontwikkeld, die financieel haalbaar zijn, schaalbaar zijn en aantoonbare meerwaarde hebben voor de landbouw en voor de maatschappij.

RAPID
In dit tweede project werkt Solarge International aan de ontwikkeling van een driedimensionaal aerodynamisch pv-systeem met bijbehorend bevestigingssysteem, waarmee snelle plaatsing van lichtgewicht pv op alle typen daken mogelijk is, zonder dat dit bij hoge windkrachten van het dak geblazen wordt, en waarmee de kostprijs van installatie van pv-systemen door besparingen op arbeid en installatiematerialen met 75 procent verbeterd is.

ECOCertified Solar Parks
De oplossingen van dit project van Wageningen University & Research (WUR) krijgen de vorm van richtlijnen voor ontwerp en beheer van zonneparken ten gunste van een meerwaarde voor biodiversiteit en behoud van de bodemkwaliteit. Deze richtlijnen zijn operationeel via het kwaliteitslabel: EcoCertified Solarlabel.       

Projecten ‘zonder’ zonne-energie

Naast zonne-energiegerelateerde projecten zijn in de MOOI-regeling ook een aantal projecten gehonoreerd die niet direct betrekking hebben op zonne-energie:

SmoothEMS met Gridshield
In het project van penvoerder stichting ElaadNL wordt gewerkt aan een gevalideerd Energiemanagementsysteem (EMS) waarin expliciet rekening wordt gehouden met de mogelijkheid tot het falen van het systeem door overbelasting of cyberaanvallen, door de incorporatie van het GridShield.           

Bright Renovatie Isolatie voor woningschil door (Advanced) Materialen en Methodes
In dit project van penvoerder Chemelot Campus wordt een goedkoper, minder ingrijpend en schaalbaar renovatiearrangement ontwikkeld, met hoogwaardige isolatie op basis van aerogel en nano-coating materialen.

Intelligente WarmteProductie
Doel van dit project van penvoerder Emergo Business Partners is een kosteneffectieve en flexibele ‘mass-customizable’ (grootschalig maatwerk) prefab ‘warmtepomp–warmteschil-warmtebatterij’ renovatieoplossing voor gasvrije, duurzame verwarming én koeling van seriematige grondgebonden woningen.

High Impact Low Effort Energietransitie Installaties
Er wordt door penvoerder Daalderop Royal Holland Pewter een schaalbaar, compact, energiezuinig, snel, comfortabel en kostenefficiënt renovatieconcept (High Impact-concept) ontwikkeld dat bestaat uit flexibele keuze van warmtebronnen, slimme regeling, optimale plug-and-play installatiemethode en hoog rendement.

ROBUST
In het project ROBUST onderzoekt penvoerder Universiteit Utrecht de optimale verhouding tussen netverzwaring en de inzet van lokale flexibiliteitsbronnen, zoals het slim en bidirectioneel laden van elektrische voertuigen, stationaire batterijen, warmtepompen en warmteopslag, met het doel congestieproblemen te reduceren en flexibiliteit te leveren aan nationale energiemarkten.

Het Blauwe Hart - de adaptieve warmtepomp
In het project wordt door penvoerder Blue Heart Energy een warmtepomp ontwikkeld op basis van thermo-akoestiek die goed toepasbaar is in elk renovatieconcept, ongeacht de beschikbare bron, en bij elk temperatuurbereik een goed rendement biedt.

Intelligente flexibiliteit door geïntegreerde hybride opslagtechnologieën (FLEXINet)
In dit project werkt Technische Universiteit Delft aan de ontwikkeling van een integraal systeem voor de intelligente en geïntegreerde besturing en implementatie van hybride energieopslagtechnologieën in de gebouwde omgeving, waarmee de flexibiliteit en duurzaamheid van de elektriciteitsvoorzieningen verbetert door het combineren van stationaire batterijopslag, hergebruikte batterijen, opladen van elektrische voertuigen, voertuig-naar-net-technologie en flexibele warmtepompen.

Local Inclusive Future Energy (LIFE) City Platform
Dit project van Stadion Amsterdam realiseert een repliceerbaar, geïntegreerd en toekomstbestendig energiemanagementsysteem voor de stedelijke omgeving. Door de energietransitie zijn grote investeringen nodig in de energienetwerken. Met dit platform wordt energie op wijkniveau slim gemanaged en kunnen investeringen in het energienet worden beperkt.

DRAG Reduction in Geothermal & District Heating systems to LOWer investment and operational costs
Een hogere stromingsweerstand leidt tot grotere leidingdiameters en hogere systeemkosten voor warmtenetten. Drag Reducing Agents (DRA's), kunnen een oplossing bieden om de stromingsweerstand substantieel (20-30%) te verminderen. DRAGLOW onderzoekt de technisch-economische levensvatbaarheid van DRA's voor geothermische stadsverwarmingsnetwerken met meerdere bronnen. Praktisch bruikbare oplossingen worden ontwikkeld om de economie van duurzamewarmteproductie te verbeteren.

Brains for Buildings (B4B)
Doel van het project van TU Delft is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van controle- en besturingssystemen voor utiliteitsgebouwen die slim sturen op vermindering van energieverspilling, reductie van CO2-emissies, verhoging van de inzet van lokale bronnen, ontsluiting van regelbare energieflexibiliteit en verlaging van onderhoudskosten die rekening houden met gebruikersgedrag en comfort, en de gezondheid en het welzijn van gebruikers garanderen.

Nederlandse Warmtepompfabriek
Dit project zet de collectieve hoogtemperatuurwarmtepomp op de kaart, geschikt om voor wooncomplexen vanaf 25 woningen de cv-ketel te vervangen zonder grote aanpassingen te doen aan de afgiftesystemen. Het project wordt geleid door Sparkling Projects.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten