Solar Magazine - Startschot plaatsing 140.000 zonnepanelen Verbrugge Terminals, Enduris breidt stroomnet uit
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Startschot plaatsing 140.000 zonnepanelen Verbrugge Terminals, Enduris breidt stroomnet uit
© Verbrugge Terminals

Startschot plaatsing 140.000 zonnepanelen Verbrugge Terminals, Enduris breidt stroomnet uit

In Vlissingen is het startschot gegeven voor de plaatsing van 140.000 zonnepanelen op de daken van Verbrugge Terminals door KiesZon. In het gebied komen ook 5 windmolens van Eneco. Enduris breidt het stroomnet uit.

Het zonnepaneelproject bij Verbrugge loopt bijna synchroon met de bouw van de windmolens op het terrein van auto-overslagbedrijf Cobelfret. De windturbines én het zonnedak van Verbrugge kunnen samen energie leveren voor het jaarlijks verbruik van 36.000 huishoudens.

Kabels onder haven
Netbeheerder Enduris, onderdeel van netwerkbedrijf Stedin, legt deze maand daarom nieuwe elektriciteitskabels aan. Deze initiatieven leveren straks evenveel duurzame elektriciteit als ongeveer 36.000 huishoudens in een jaar verbruiken. Hiermee wordt in één klap 16 procent van de resterende doelstelling van het Zeeuws Energieakkoord van de duurzame opwekking voor windenergie behaald, en 7 procent voor zonne-energie.

Om de zonnepanelen en windmolens aan te kunnen sluiten op het bestaande elektriciteitsnet moeten er nieuwe elektriciteitskabels naar het verdeelstation van Enduris in Vlissingen-Oost worden aangelegd. Aannemer Van Vulpen trekt voor Enduris de kabels onder de haven van Vlissingen door. Dat gaat via een boring van bijna 50 meter diep over een lengte van 1,5 kilometer. De boringen zijn in maart klaar. Martin Martens, manager Energietransitie Enduris: ’Dit is een groot project waar we erg trots op zijn. We hebben als netbeheerder een belangrijke rol in het faciliteren van de energietransitie in Zeeland, maar dat doen we niet alleen. In samenwerking met de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen, Eneco, C.RO, Verbrugge, KiesZon en North Sea Port werken we samen om dit project tot een succes te maken.’

Grootste zonnedak
Op de terminals in de Scaldiahaven beschikt Verbrugge Terminals over bijna 1 miljoen vierkante meter dakoppervlak. KiesZon wist in 2017 met succes SDE+-subsidie aan te vragen voor de plaatsing van de zonnepanelen.

KiesZon en Verbrugge Terminals stellen dat het project het grootste zonnedak van Nederland wordt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!