logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
8 maart 2021

Requirement for Generators: ‘Nog niet alle lessen zijn geleerd, het is work in progress…’

Voor de kleine zonnepaneelinstallaties starten de netbeheerders vanaf 27 april 2021 met handhaving van de ‘Requirements for Generators’ (RfG-)verordening, maar wat is de stand van zaken bij grotere installaties?

De redactie van Solar Magazine vroeg het aan Leon Straathof, adviseur Netinfrastructuur en -regulering bij Holland Solar. ‘Nog niet alle lessen zijn geleerd, het is work in progress…’

Implementatie
De eisen uit de RfG-verordening zijn van toepassing voor nieuwe zonnepaneelsystemen en voor bestaande systemen waarvan de omvormer vervangen wordt of het vermogen van de installatie wijzigt door uitbreiding van het systeem. In Nederland moet daarbij voldaan worden aan de Netcode elektriciteit; de Nederlandse implementatie van de RfG. België kent zijn eigen nationale implementatie van de RfG (red. zie kader). Voldoet een zonnepanelensysteem of ander opweksysteem niet aan de technische eisen, dan mag in beide landen in beginsel geen zonnestroom teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. 

Conformiteitscertificaat
Cenelec, het Europese instituut voor normalisatie op het gebied van elektriciteit, heeft in de afgelopen jaren 2 normen opgesteld om de implementatie van de Europese RfG-verordening voor elektriciteitsproductie-eenheden te faciliteren. De EN 50549-1 is van toepassing op elektriciteitsproductie-eenheden aangesloten op laagspanningsnetten en de EN 50549-2 is van toepassing op elektriciteitsproductie-eenheden aangesloten op middenspanningsnetten.

Via een besluit van de ACM is in Nederland half februari de Netcode elektriciteit in overeenstemming gebracht met deze 2 Europese normen. De lange tijd die de ACM hiervoor nodig had, heeft in de markt voor veel onduidelijkheid gezorgd. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor fabrikanten om hun omvormers te laten certificeren en te voorzien van het benodigde conformiteitscertificaat.

Eisen per type
De regels waaraan pv-systemen moeten voldoen, hangen af van de grootte van de netaansluiting. Voor type A – installaties met een aansluitvermogen kleiner dan 1 megawatt – moeten eigenaren het conformiteitscertificaat kunnen overleggen. De handhaving door netbeheerders is via een besluit van de ACM met 2 jaar uitgesteld tot 27 april 2021. Vanaf eind april zal er dus gehandhaafd worden.

Voor type B – installaties met een aansluitvermogen van 1 tot 50 megawatt – moet een Power Generation Module Document (PGMD)-formulier ingevuld worden en een conformiteitscertificaat overhandigd worden. Is dat certificaat niet beschikbaar, dan moeten equivalente simulatie- en testresultaten aangeleverd worden. Voor type C – installaties met een aansluitvermogen van 50 tot 60 megawatt – moet ook een PGMD-formulier ingevuld worden en een conformiteitscertificaat overhandigd worden. Bovendien kan de netbeheerder bepalen dat voor type C aanvullende conformiteitstesten of -simulaties uitgevoerd moeten worden.

Voor type D – installaties met een aansluitvermogen groter dan 60 megawatt – moet sowieso een specifiek aansluitproces met hoogspanningsnetbeheerder TenneT afgestemd worden.

Geen afgekeurde installaties
Ondanks dat de regelgeving nu bijna 2 jaar van kracht is, zijn er bij Holland Solar nog geen voorbeelden bekend van installaties die afgekeurd zijn. ‘Dat wil echter niet zeggen dat de ingebruikname van installaties van type B, C en D vlekkeloos verloopt’, opent Straathof het gesprek. ‘Nog niet alle lessen zijn geleerd en we staan voortdurend in overleg met netbeheerders om de doorloopsnelheid te verhogen en de implementatie te vergemakkelijken. Het proces van goedkeuren van opwekinstallaties is nog niet volmaakt. Niet aan de kant van de netbeheerders, maar ook niet aan de kant van de zonne-energiesector. Bij beide partijen is het work in progress.

Waar voor type A het inleveren van conformiteitscertificaten voldoende is, is het PGMD-formulier volgens Straathof een van de bottlenecks bij grotere opwekinstallaties. ‘Alleen bij een positieve beoordeling van het document krijgen ontwikkelaars groen licht om hun pv-installatie aan te sluiten op het stroomnet. Het PGMD-document is simpelweg een lastig formulier om in te vullen door het volatiele karakter van de inhoud en de interpretatie ervan. Om het proces te vergemakkelijken, hebben de netbeheerders afgelopen kalenderjaar een Excel-tool geïntroduceerd waarmee voor installaties type B – na pv-systemen bij consumenten de meestvoorkomende installaties in het geval van zonnepanelen – een aantal van de gevraagde waarden in het formulier kunnen worden berekend aan de hand van de installatiegegevens.’

Lees hier het volledige artikel ‘Nog niet alle lessen zijn geleerd, het is work in progress…’ in de maart 2021-editie van Solar Magazine.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten