logo
wvhj2023
© TNO
© TNO
7 maart 2021

HIPER XL: ‘Bifacial perovskiet-silicium tandemzonnecellen: meer opbrengst per vierkante meter’

Solar Magazine neemt ieder kwartaal projecten uit het Topsectorenbeleid onder de loep. Ditmaal HIPER XL, waarin de grenzen van de ontwikkeling en productie van tandemzonnecellen worden verlegd.

Het topsectorenproject HIPER – oftewel High-Efficiency Si Perovskite Tandem Solar Cells – werd in juli 2019 afgerond. Hierin werd onder aanvoering van TNO Solliance een tandemzonnecel met een efficiëntie van 27 procent ontwikkeld en gemaakt. Die bestaat uit een perovskietzonnecel die het zichtbare licht vangt en een efficiëntie van 17 procent heeft. De onderliggende laag met kristallijn siliciumzonnecellen vangt het infrarode licht en heeft een efficiëntie van 23,2 procent. Daarnaast is een hybride tandem gemaakt die bestaat uit een transparante perovskietmodule en een kristallijn siliciumzonnecel. Deze tandem heeft een afmeting van 6 bij 6 inch en een efficiëntie van 21,5 procent.

Internationaal
Half februari werd het startschot gegeven voor HIPER XL. Daarmee wordt voortgeborduurd op het succes dat binnen HIPER is geboekt. HIPER XL is niet alleen een TKI PPS Toeslag-project, maar wordt ook uitgevoerd onder de vlag van SOLAR-ERA.NET, een Europees netwerk dat verschillende pv-onderzoeksprogramma’s van kennisinstituten samenbrengt. Dientengevolge bestaat het HIPER XL-consortium uit partijen uit diverse landen in Europa. Dat zijn naast TNO de Universitat de València uit Spanje, Middle East Technical University en iTechSolar uit Turkije, Smit Thermal Solutions uit Eindhoven en Oxford PV uit Engeland/Duitsland.

Bifacials
‘Wij nemen de projectcoördinatie voor onze rekening’, vertelt Sjoerd Veenstra, teamleider perovskietzonnecellen bij TNO Solliance. ‘Daarbij leggen we de lat hoog. In dit project richten we ons voornamelijk op het verbeteren van de semi-transparante perovskietmodules. We willen het proces opschalen door het gebruiken van industrieel relevante processen. Verder willen we de efficiëntie verhogen door het verbeteren van de kwaliteit van de perovskietlaag en de grensvlakken met de omliggende lagen. Ook willen we het deeloppervlak dat niet bijdraagt aan het omzetten van licht in stroom – dat bestaat uit de connectoren tussen de cellen en is nu zo’n 5 tot 7 procent – flink terugbrengen. Door de semi-transparante perovskietmodule te combineren met een  bifacial siliciumzonnecel, is het mogelijk om een  bifacial tandem te maken. Doordat deze tandems niet alleen het licht omzetten dat aan de voorzijde invalt, maar ook het licht kunnen benutten dat aan de achterzijde binnentreedt, kunnen dit soort tandems meer dan 300 watt per vierkante meter gaan opleveren.’

Lees hier het volledige artikel ‘Internationaal innovatieproject HIPER XL van start’ in de maart 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten