Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Van concept naar RES 1.0: ook met passen en meten volle vaart vooruit

Van concept naar RES 1.0: ook met passen en meten volle vaart vooruit

Voor 1 juli moeten de concepten van de regionale energiestrategieën (RES) worden omgezet naar de definitieve versies.

Een volgende stap aan de tekentafel, waarbij het belangrijk is om het voortdurend versnellende karakter van de energietransitie in het achterhoofd te houden. In aanloop naar deze volgende piketpaal verschenen er verschillende rapporten die de uitdaging in perspectief plaatsen. Wordt het passen en meten, of lukt het om de nationale doelstelling in de regio’s gemakkelijk te verwezenlijken?

De Nationale afspraken om 49 procent CO2-reductie te realiseren in 2030 waren in eerste instantie de aanleiding om 30 energieregio’s de opdracht te geven om extra duurzame opwekcapaciteit te ontwikkelen. Deze aanpak moet gebiedsspecifieke ruimtelijke inpassing en maatschappelijke betrokkenheid stimuleren en zo de continuïteit in de transitie waarborgen. Ondertussen beschrijft het rapport ‘Bestemming Parijs’ de ambitieuzere route naar 55 procent reductie zoals het Europees parlement afgelopen zomer is overeengekomen in het kader van de Green Deal.

Begin februari kwam de eerste kwantitatieve beoordeling van de concept-RES door het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) naar buiten2. Hierin werd geconcludeerd dat, van het oorspronkelijke bod van 52 terawattuur, zo’n 38 terawattuur aan nieuwe hernieuwbare capaciteit haalbaar is qua uitvoering. Weliswaar een afzwakking van het enthousiaste voornemen, maar nog steeds voldoende om de regionale opgave van 35 terawattuur te overtreffen of zelfs aan hogere doelstellingen te voldoen. In het overgebleven bod zou er ruimte zijn voor ten minste 23 terawattuur aan wind en 15 terawattuur aan zon. 

Lees hier het volledige artikel ‘Van concept naar RES 1.0: ook met passen en meten volle vaart vooruit’ in de maart 2021-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Zelfstroom Montage zoekt:

Hoofdmonteur

Fulltime (40 uur) - Papendrecht, 3356 LD, Ketelweg 63A
Janszon BV zoekt:

Junior Project Engineer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!