logo
wvhj2023
hero-image
6 maart 2021

‘Toegevoegde waarde geïntegreerde pv in de stad moet die van energieproductie overstijgen’

Het programma Solar Urban van de TU Delft is gewijd aan het versnellen van een maximale fusie van de stad en zonne-energie. Het verkent de mogelijkheden van het integreren van pv in allerhande oppervlakken.

Daarbij worden onder andere het technische en fysieke potentieel onderzocht en innovatieve oplossingen gecreëerd. ‘Pv moet straks overal zijn, alleen zo maken we de energietransitie waar’, aldus Olindo Isabella. ‘Maar juist geïntegreerde zonne-energieproducten kunnen zoveel meer toevoegen dan het opwekken van stroom. Wij werken aan multifunctionele toepassingen vanuit een circulaire gedachte. Dat maakt ons uniek.’

Een volledig hernieuwbare-energiesysteem creëren is een enorme opgave. De energietransitie vergt een grootschalige en snelle uitrol van allerhande duurzame technologieën. De implementatie van pv heeft daar een belangrijk aandeel in, zeker in de stedelijke omgeving. Verwacht wordt dat tegen 2030 70 procent van de elektrische energie uit zon en wind komt, de grootste bijdrage wordt dan geleverd door pv op land. Een groot bijkomend voordeel is dat het ook lokaal wordt gebruikt; door het voorkomen van majeure aanpassingen van de netinfrastructuur worden de maatschappelijke kosten enorm gedrukt. Om dat potentieel van zonne-energie in metropole gebieden waar te maken, is het gebruik van traditionele zonnepanelen niet voldoende. Het vraagt om een maximale integratie van pv: in daken, façades, wegen, stoepen, voertuigen… Het Urban Energy Institute wil een significante bijdrage leveren aan het realiseren van die toekomst.

Versnellen
De activiteiten op het gebied van energieonderzoek van de TU Delft zijn ondergebracht in 4 entiteiten: het Wind Energy, PowerWeb, e-Refinary en Urban Energy Institute. Dat laatste brengt onderzoekers van verschillende faculteiten van de TU Delft en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions samen. Hun werk is gericht op het realiseren van een stedelijk CO2-neutraal energiesysteem in 2050.

‘We zitten dus op één lijn met wat is afgesproken in het Klimaatakkoord’, onderstreept associate professor Olindo Isabella, hoofd van de vakgroep Photovoltaic Materials and Devices van de TU Delft en hoofdonderzoeker van het Solar Urban-onderzoeksprogramma van het Urban Energy Institute. ‘Binnen het Urban Energy Institute kijken we op diverse niveaus naar de stedelijke energietransitie: gebouwen, buurten, wijken en de stad als geheel. Daarbij werken we aan 6 thema’s – bijvoorbeeld de transformatie van de stad, slimme monitoring, management en controle, duurzamewarmtesystemen – en ook Solar Urban waarmee we het versnellen van de integratie van pv in de stedelijke omgeving nastreven. Daarbij blijft het niet bij theoretisch onderzoek. We ontwikkelen nieuwe cel- en moduletechnologie, geïntegreerde producten en tools die het mogelijk maken dat pv straks overal is.’

Multifunctionaliteit
Het potentieel van geïntegreerde pv in de gebouwde omgeving is groot, zoveel is duidelijk. Maar dat ook daadwerkelijk ontsluiten, brengt technische en fysieke uitdagingen met zich mee. Dat is het eerste focusgebied van het Solar Urban-onderzoeksprogramma. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het tackelen van technische issues zoals schaduwwerking, maar ook naar multifunctionaliteit. De toegevoegde waarde van het toepassen van geïntegreerd pv kan immers het opwekken van energie overstijgen, bijvoorbeeld door het te combineren met isolatie of het gebruik van warmte.

Isabella: ‘Die insteek heeft geleid tot een paar prachtige demonstrators. Zo hebben we een pv-module ontwikkeld voor façades van gebouwen. Die combineert het opwekken van energie met de eigenschappen van Phase Changing Materials, in dit geval zouthydraten. Dat zorgt voor een isolerende werking als het koud is en koeling wanneer het warm is. Bovendien is het een bijzonder milieuvriendelijk product. Nog zo’n project betreft een solar schoorsteen die voor een muur van een gebouw wordt gezet. Wanneer de zon op de zonnecellen valt, warmt de koude lucht die van onder uit de schoorsteen binnenkomt op en stijgt op. Die kun je aan de bovenkant van de schoorsteen afvangen en het gebouw in leiden.’

Lees hier het volledige artikel ‘Toegevoegde waarde geïntegreerd pv in de stad moet die van energieproductie overstijgen’ in de maart 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten