Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TROEF krijgt 4,1 miljoen euro subsidie voor energiegemeenschappen om zonne-energie uit te wisselen
© BAM

TROEF krijgt 4,1 miljoen euro subsidie voor energiegemeenschappen om zonne-energie uit te wisselen

Het consortium TROEF heeft een subsidie toegekend gekregen van 4,1 miljoen euro voor het opzetten van energiegemeenschappen. Daarbinnen wordt duurzame energie transparant en optimaal uitgewisseld.

Het consortium TROEF bestaat uit 10 Nederlandse bedrijven en instellingen, te weten AM, BAM, Entrnce International, Hogeschool Utrecht, KPN, NEN, OrangeNXT, Stedin Netbeheer, Technische Universiteit Eindhoven en Tymlez. Het projectvoorstel werd geïnitieerd binnen het Nationaal Consortium Zon in Landschap en ingediend bij de subsidieregeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling & Innovatie (MOOI).

Internet of Energy
Het streven van TROEF is om de participanten in de energiegemeenschappen meer rendement te bieden op energiemaatregelen en daarnaast inzicht te geven in de herkomst van duurzame energie. In verschillende living labs heeft TROEF aangetoond dat samenwerken in een energiegemeenschap loont. Het living lab dat bijvoorbeeld is opgezet voor meerdere kantoren van BAM in Bunnik heeft aangetoond dat energie- en systeemoptimalisaties gebouwspecifiek zijn toe te passen en dat dit leidt tot verlaging van de CO2-footprint. 

Het consortium heeft een energie-ecosysteem ontwikkeld waarmee duurzame energie kan worden uitgewisseld tussen kantoren, woningen, voertuigen en gebieden. Voor het verbinden van verschillende ‘slimme eilandjes’ worden de mogelijkheden van het ‘Internet of Energy’ benut.

Kosten verlagen
Door de beschikbare data en kennis van gebouwen slim en effectief te benutten, kunnen gebouweigenaren zelf energie inkopen en energie en CO2-rechten uitwisselen met andere gebouwen. Dit sluit aan op het streven van TROEF om kosten voor gebouweigenaren te verlagen en het rendement op duurzame investeringen te vergroten.

Enkele concrete doelstellingen zijn het verbeteren van het rendement van duurzame maatregelen met 30 procent, reductie van de energiekosten van 20 procent en het verminderen van de investeringsbehoefte van het energienetwerk met 30 procent. Het uiteindelijke doel is de realisatie van aantoonbaar CO2-neutraal gebouwde omgevingen.

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Zelfstroom Montage BV zoekt:

Vestigingsmanager

Fulltime (40 uur) - Zaandam, Ronde Tocht 48 1507 CK
Zelfstroom Montage BV zoekt:

Monteur

Fulltime (40 uur) - Papendrecht, 3356 LD, Ketelweg 63A
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!