logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
2 maart 2021

Benchmark Zon op Dak: 5 procent meer zon op dak, 12 procent bedrijfsdaken heeft zonnepanelen

12 procent van het theoretisch potentiële dakoppervlak van bedrijfsdaken is momenteel voorzien van zonnepanelen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken’ van Over Morgen.

De Benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken 2021’ laat zien dat er sprake is van een stijging van circa 5 procent dakoppervlak waarop zonnepanelen gerealiseerd zijn. Bovendien is ten opzichte van 1,5 jaar geleden voor 11 procent meer dakoppervlak subsidie toegekend. Voor 28 procent van het theoretisch potentieel dakoppervlak is volgens Over Morgen subsidie toegekend.

Utrecht
In de benchmark 2019 was circa 6,5 procent van het theoretisch potentieel dakoppervlak voorzien van zonnepanelen en voor 17 procent van deze dakoppervlakte een SDE+ subsidie toegekend. De nieuwe editie van de benchmark laat zien hoe gemeenten het doen op het gebied van zon op grote daken en in welke mate zij afgelopen 1,5 jaar zijn gestegen.

Ook de toename op provinciaal niveau is in beeld gebracht. Daaruit blijkt dat de stijging in de provincie Utrecht het grootst is, gevolgd door de provincies Limburg en Zeeland. ‘De stijging van zonnepanelen op bedrijfsdaken is bemoedigend. Maar het tempo ligt nog te laag en we zien nog te veel daken onbenut liggen. Wij willen ook die vol met zonnepanelen krijgen en zo de energietransitie een impuls geven. Provincies en gemeenten kunnen hier als aanjager een belangrijke rol in vervullen’, zegt Wieland Koornstra, adviseur van Over Morgen.

Schiermonnikoog koploper
De adviseurs van Over Morgen helpen hierbij door inzicht te geven in de potentie en dakeigenaren te adviseren en te ontzorgen. In 2020 heeft het bureau onder andere de provincies Noord-Holland, Gelderland en Groningen en de gemeente Maastricht geholpen. ‘Maar met enkel inzetten op zon op dak gaan we onze landelijke ambities niet halen, ook zon op grond en andere vormen van duurzame-energieopwek zijn nodig’, stelt Koornstra.

En wie koploper is? Dat is Schiermonnikoog: op het Waddeneiland is meer dan 90 procent van de oppervlakte aan bedrijfsdaken van zonnepanelen voorzien. De gemeente beschikt over 18.245 vierkante meter aan bedrijfsdaken met een individuele dakoppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter die geschikt zouden kunnen zijn voor het opwekken van zonne-energie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten