Solar Magazine - Marktaandeel China in productie polykristallijn silicium gegroeid tot 80 procent
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Marktaandeel China in productie polykristallijn silicium gegroeid tot 80 procent

Marktaandeel China in productie polykristallijn silicium gegroeid tot 80 procent

China heeft in 2020 aanzienlijk minder polykristallijn silicium voor de productie van wafers voor zonnecellen en zonnepanelen geïmporteerd. De import is met 30 procent gedaald, meldt Bernreuter Research.

Volgens Chinese douanestatistieken daalde de invoer van polykristallijn silicium van 144.503 ton in 2019 tot 100.776 ton in 2020. Belangrijkste oorzaak zouden fabriekssluitingen in Zuid-Korea zijn. China verzorgde afgelopen kalenderjaar 80 procent van de wereldwijde siliciumproductie voor de pv-industrie.

Beëindigen
‘Hoewel Zuid-Korea het hele jaar door nog steeds aanzienlijke volumes uit voorraden naar China exporteerde, heeft de sluiting van een productiecapaciteit van 60.500 ton bij OCI en Hanwha in het eerste kwartaal zijn sporen nagelaten’, duidt Johannes Bernreuter, hoofd van Bernreuter Research en auteur van het rapport Polysilicon Market Outlook 2024.

Hoge industriële elektriciteitstarieven in Zuid-Korea dwongen zowel OCI als Hanwha Solutions om in februari 2020 aan te kondigen dat ze de energie-intensieve productie van polykristallijn silicium voor pv-producten in het land zouden beëindigen. Als gevolg hiervan daalde de export van Zuid-Koreaans polysilicium naar China sterk.

Weggeconcurreerd
‘De polykristallijn siliciumindustrie in Zuid-Korea is weggeconcurreerd door Chinese producenten die profiteren van extreem lage en gesubsidieerde elektriciteitstarieven van kolengestookte elektriciteitscentrales in de westelijke regio's van Xinjiang en Binnen-Mongolië’, stelt Bernreuter. In tegenstelling tot de ondergang van Zuid-Korea, steeg het aandeel van China in de wereldwijde productie van polysilicium voor de pv-industrie van 55 procent in 2017 tot 80 procent in 2020.

De Chinese invoer van silicium uit de Verenigde Staten daalde ook sterk, te weten van 9.227 ton in 2019 tot 2.659 ton in 2020. Hoewel de Duitse siliciumfabrieken van Wacker van mei tot juli 2020 met een verminderde bezettingsgraad van 70 procent werkten, daalde de Chinese invoer uit Duitsland slechts licht van 52.667 ton in 2019 naar 50.061 ton in 2020. Het aandeel van Wacker in de totale invoer van polykristallijn silicium in China steeg tot 50 procent; hetzelfde aandeel dat Zuid-Korea op zijn hoogtepunt had in 2016.

90 procent aandeel
Behalve Wacker is de enige dochteronderneming van OCI in Maleisië nog steeds een substantiële importeur; het aandeel steeg tot 23 procent in 2020.

‘We verwachten dat het gecombineerde importaandeel van Wacker en OCI Malaysia in 2021 de 90 procent zal benaderen’, besluit Bernreuter.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
OUXO Energy B.V. zoekt:

Zonnepanelen monteur

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!