logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
23 februari 2021

Europese Investeringsbank leent Fluvius 200 miljoen euro voor uitrol digitale meter

Netbeheerder Fluvius heeft van de Europese Investeringsbank een lening van 200 miljoen euro verkregen voor de uitrol van digitale meters in Vlaanderen. Dat bedrag kan in de toekomst oplopen tot 425 miljoen euro.

Fluvius is het netwerkbedrijf dat in Vlaanderen verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering, kabeldistributie en warmte. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief.

Eigenaren zonnepanelen
Eerder deze maand werd bekend dat eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen hun terugdraaiende teller tot 2025 kunnen behouden. Wie in Vlaanderen bouwt of verbouwt en een nieuwe elektriciteits- of gasmeter aanvraagt, krijgt al sinds 2019 een digitale meter.

De nieuwe meters kunnen op afstand afgelezen worden en geven de consument real-time informatie over het elektriciteitsverbruik, hetgeen tot bewustmaking over het eigen energiegebruik en daarmee tot besparingen moet leiden. Met de smart meters wordt het systeem ook flexibeler, wat essentieel is voor de toenemende productie van gedecentraliseerde hernieuwbare energie.

Slim aansturen
EIB-vicepresident Kris Peeters over de lening aan Fluvius voor het uitrollen van de digitale meter: ‘Het groene en duurzame herstel van Europa na de coronacrisis loopt ook over projecten als deze. Onze huizen zijn grote uitstoters van CO2, mede doordat stroom inefficiënt wordt aangewend. Digitale elektriciteitsmeters zoals Fluvius die installeert, zullen een belangrijke rol spelen in het verhogen van de energie-efficiëntie en het tegengaan van verspilling.’

Frank Vanbrabant, chief executive officer van Fluvius, voegt toe: ‘Digitale energiemeters zijn cruciaal om de energietransitie te doen slagen. Enkel met een digitale meter kunnen gezinnen en kleinere bedrijven hun energieverbruik en -injectie actief gaan sturen. De nieuwe meters kunnen gezinnen met zonnepanelen helpen om hun zelfopgewekte stroom maximaal onmiddellijk zelf te verbruiken. Ze maken ook dynamische energieprijzen mogelijk. Daardoor kan een gezin meer goedkopere elektriciteit verbruiken, door toestellen slim aan te sturen of energie lokaal op te slaan, bijvoorbeeld in een elektrische wagen. De digitale meter is sowieso een belangrijke toegangspoort naar het energielandschap van de toekomst.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten